Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Den norske atlanterhavskomité i Brussel

Av Olav Sem Berg, EU-delegasjonen

Den norske atlanterhavskomité besøkte nylig Brussel og fikk blant annet orienteringer om Norge og EU, Schengen-samarbeidet og EUs forsvars- og sikkerhetspolitikk ved EU-delegasjonen.

Justisrådene Thomas A. Hansen og Astrid Solhaug holdt foredrag for gruppen fra Den norske atlanterhavskomité. Foto: Olav Sem Berg

Den norske atlanterhavskomité besøkte nylig Brussel og fikk blant annet orienteringer om Norge og EU, Schengen-samarbeidet og EUs forsvars- og sikkerhetspolitikk ved EU-delegasjonen.

Som en del av en studietur til Brussel besøkte Den norske atlanterhavskomité Norges delegasjon til EU 21. november. Gruppen fikk foredrag fra EU-ambassadør Atle Leikvoll om forholdet mellom Norge og EU, fra justisrådene Astrid Solhaug og Thomas A. Hansen om Schengen-samarbeidet og fra forsvarsråd Barbro Hugaas om EUs felles sikkerhets- og forsvarspolitikk (CSDP).

Den norske atlanterhavskomité arbeider med å informere om og øke forståelsen av norsk utenriks, forsvars- og sikkerhetspolitikk. Organisasjonen arrangerer kurs, studieturer og større konferanser for dette formålet.

– Engasjerende og informativt
Marte Line Ziolkowski, Aina Slinning og Julie Sandness er interesserte i Norges samarbeid med EU på justisområdet. Foto: Olav Sem Berg
Marte Line Ziolkowski, Aina Slinning og Julie Sandness er interesserte i Norges samarbeid med EU på justisområdet. Foto: Olav Sem Berg

Den norske atlanterhavskomité hadde med seg 25 personer til Brussel og både journalister, forskere og studenter var en del av gruppen. Marte Line Ziolkowski, Aina Slinning og Julie Sandness var særlig interesserte i å lære mer om Schengen-samarbeidet.

– Jeg syntes seminaret har vært engasjerende og informativt. Forholdet mellom Norge og EU, samarbeidet gjennom Schengen-avtalen og å få mer kunnskap om arbeidet i EUs grensekontrollbyrå Frontex har vært interessant, sier Ziolkowski.

Ziolkowski, Slinning og Sandness er samstemte om at migrasjonsspørsmål var et interessant tema, spesielt etter Lampedusa-ulykken i Middelhavet i oktober.

– Foredraget om Schengen og Frontex var veldig interessant. Det er et aktuelt tema i mediebildet og et sensitivt spørsmål som det er vanskelig å finne gode løsninger på, sier Sandness.

Bredt fokus på sikkerhetspolitikk
En bredere definisjon av sikkerhetspolitikk etter den kalde krigen – og spesielt det siste tiår – har bidratt til at EU har blitt en markert viktigere aktør på dette området. Generalsekretær Kate Hansen Bundt i Den norske atlanterhavskomité la vekt på at dette nå gjenspeiler seg i organisasjonens arbeid.

– Selv om NATO er ankeret for vår organisasjon så ønsker vi også et bredere fokus. EU har blitt en viktig del av norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk og derfor prioriterer Den norske atlanterhavskomité et besøk til Norges delegasjon til EU når vi drar på studietur til Brussel, sier Hansen Bundt.

Over 7000 besøkende
Norges delegasjon til EU vil i 2013 ha mer enn 7000 besøkende. Både skoleklasser, studenter, frivillige organisasjoner og grupper fra både lokal, regional og statlig forvaltning, næringslivet og arbeidslivets parter besøker EU-delegasjonen for blant annet å lære mer om forholdet mellom Norge og EU. Les mer om besøk til EU-delegasjonen her.

Til toppen