Finale i Det norske måltid 2020
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 07.02.2021
Fredag 5. februar ble finalen i Det norske måltid arrangert digitalt. Dette er den 13. sesongen konkurransen arrangeres og det var rekordmange påmeldte produkter til konkurransen, med nær 300 påmeldte produkter i 13 kategorier.
Fredag 5. februar ble finalen i Det norske måltid arrangert digitalt. Dette er den 13. sesongen konkurransen arrangeres og det var rekordmange påmeldte produkter til konkurransen, med nær 300 påmeldte produkter i 13 kategorier.
Og her er alle kategorivinnerne:
Kategori |
Produkt |
Produsent |
Fylke |
Årets bakst |
Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen |
Innlandet |
|
Årets Drikk |
Solbærsaft |
Viken |
|
Årets Grønne |
Gråblå østerssopp |
Rogaland |
|
Årets Grønne foredlet |
Eplesidereddik frå Hardanger |
Vestland |
|
Årets Kjøtt |
Vaktel |
Rogaland |
|
Årets Kjøtt foredlet |
Vikedal spekeskinke, einerøkt modnet 3,5 år |
Rogaland |
|
Årets Meieriprodukt |
Smør |
Innlandet |
|
Årets Øl |
Imperial Gulrot Gose |
Agder |
|
Årets Ost |
Holtefjell, vellagret |
Viken |
|
Årets Sider |
Humlepung |
Vestland |
|
Årets Sjømat |
Seifilet, skinn og benfri |
Agder |
|
Årets Sjømat foredlet |
Sikkaviar |
Femundmat |
Innlandet |
Årets Søtsak |
Vaffelhjerte |
Oslo |
Alle vinnerne får sin egen uttalelse/vurdering fra dommerne, og dette er en viktig del av konkurransen for deltakerne. Det bidrar til læring og utvikling, samtidig som de får en uavhengig vurdering av produktene som kan brukes i markedsføring av både produktet og bedriften.
Statsråd Bollestad og flere representanter for regjeringen var blant prisutdelerne. Det norske måltid er nasjonalt omdømmearrangement som inngår i regjeringens kommende strategi for bygging og videre utvikling av Norge som en matnasjon.
– Jeg er svært glad for at Det norske måltid samler store og små produsenter fra hele landet på lik linje til skarp konkurranse for å vise det ypperste fra Matnasjonen Norge. Det har ikke minst vært viktig i 2020, hvor mat- og måltidsbransjen har vært sterkt berørt av den krevende situasjonen vi befinner oss i, sier statsråd Bollestad i en kommentar.
Statsråd Bollestad delte også ut Det norske måltids hederspris. I begrunnelsen for tildelingen står det:
"Vinneren av Det Norske Måltids hederspris 2020 deler raust av sin fagkunnskap på en inspirerende og folkelig måte. Med sin behagelige væremåte oppmuntrer vinneren det norske folk til å lage spennende og variert mat, med råvarenes kvalitet i fokus. Stoltheten og respekten for de norske kvalitetsproduktene, og kunsten ved å bruke sesongvariasjonene, er en del av hverdagen. Hedersprisvinneren setter sin ære i å bruke de norske råvarene når de er på sitt beste. Som en markant skikkelse i matbransjen i over 30 år, har hedersprisvinneren inspirert unge til å satse på matfaget, og er den som har utdannet flest kokker og servitører i Norge gjennom tidene. I tillegg deler vinneren av sin kunnskap til de som er verdens beste i faget. Hedersprisvinneren har de siste 27 årene drevet en av Norges beste restauranter, og kan her vise til en Michelin-stjerne i imponerende 23 år på rad. Hedersprisvinneren ble i 1990 den aller første vinneren av NM i kokkekunst og tre år etter ble han den første norske verdensmesteren i Bocuse d’Or.
Det Norske Måltids hederspris 2020 tildeles Bent Stiansen"