Fordømmer bombing av nødhjelpskolonne i Syria

- Jeg reagerer med avsky og forferdelse over at en stor nødhjelpskolonne i dag er blitt bombet og livsviktig nødhjelp til den syriske befolkningen ikke kommer frem, sier utenriksminister Børge Brende.

Rundt 20 lastebiler med nødhjelp skal ha blitt bombet og det rapporteres om flere drepte etter angrep mot en nødhjelpskolonne vest for Aleppo i dag. Angrepet kom kort tid etter at det syriske militære annonserte at de ville avslutte våpenstillstandsavtalen som trådte i kraft forrige mandag.

- Det var denne uken sivile endelig skulle få livsviktig hjelp for å lindre smerter, sult og nød. Men en rekke sivile er blitt drept og i dag ble en humanitær kolonne med nødhjelp til nærmere 80 000 mennesker angrepet. Lastebilene var lett identifiserbare og var på veien etter en lang prosess med forhandlinger for å kunne få slippe frem til sivile. Angrep mot hjelpearbeidere og nødhjelpsforsyninger er fullstendig uakseptabelt, sier utenriksminister Brende.

Norge er det femte største giverlandet til Syriakrisen, og støtter blant andre Syrias Røde Halvmåne som ble angrepet i dag.

- Konsekvensen ved å drepe hjelpearbeidere og blokkere nødhjelp, er at sultne og syke sivile får det enda verre, i en situasjon som fra før er umenneskelig, sier utenriksministeren. Brende skal i morgen møte blant andre FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, i New York.

- Vi oppfordrer alle parter til å få den politiske prosessen tilbake på rett kjøl. Krigshandlingene må stanse og sivile må få umiddelbar tilgang til humanitær hjelp, sier Brende.

Til toppen