Forenklingsarbeidet for kjøretøyregler fortsetter

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

– Regjeringen fortsetter arbeidet med forenkling av biltekniske regler. Nylig ble et forslag til endringer i EU-kontrollen sendt på høring. Og om kort tid sender Vegdirektoratet flere forslag på høring; blant annet om tekniske krav til bruktimporterte kjøretøy, nedvekting av kjøretøy, breddekrav på bobiler og størrelse på bilskilt. Målet er at endringene skal tre i kraft allerede ved årsskiftet, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

– Både næringslivet og bilentusiaster opplever tidvis at kjøretøytekniske regler skaper mye frustrasjon eller unødvendig ekstraarbeid. Siden regjeringsskiftet har vi igangsatt og gjennomført et omfattende arbeid med Vegdirektoratet for å forenkle lover og regler. Noe av dette involverer internasjonalt regelverk, som gjør sakene mer kompliserte å løse. Men vi ser det er mulig å bruke handlingsrommet på nye måter og derved lage bedre norske løsninger enn det vi har i dag. Resultatene av arbeidet skal straks ut på høring, sier Solvik-Olsen.

Flere forslag på høring i høst

Forslag til endringer om EU-kontroll ble sendt på høring i august. Der foreslår Vegdirektoratet mindre hyppige kontroller for større personbiler, bobiler, campingbiler og veteranbiler. Blant annet skal bobiler på opp til 7,5 tonn ha samme kontrollintervaller som vanlige personbiler.

I høst sender Vegdirektoratet flere forslag på høring. De tar blant annet for seg import av kjøretøy i "original utførelse", bremsesystemer på tilhengere og nedvekting av kjøretøy. Det vil også komme forslag om andre størrelser på bilskilt, samt nye breddekrav på bobiler.

- En enklere hverdag for alle som er glad i biler

Vegdirektoratet har i tillegg nylig justert praksis for å stille krav til lysutrustning på bevaringsverdige kjøretøy som er 30 år eller eldre.

– Jeg er svært fornøyd med at disse sakene nå kommer på høring. De foreslåtte endringene skal gjøre hverdagen enklere for bilentusiaster, men også for alminnelige bil- og bobileiere. Arbeidet vårt avsluttes dog ikke med dette. Vi skal fortsette med ytterligere grep, og håper på bredt engasjement fra folk flest, sier Solvik-Olsen.