Historisk arkiv

Foreslår å utvide sykmeldingsretten for kiropraktorer og manuellterapeuter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

– De nye sykmeldingsreglene med krav om dialogmøter innen tolv ukers sykmelding gjør det hensiktsmessig å utvide kiropraktorers og manuellterapeuters sykmeldingsrett tilsvarende, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Departementet sender nå på høring et forslag om å utvide sykmeldingsretten for kiropraktorer og manuellterapeuter, fra åtte til tolv uker. Formålet med forslaget er å tilpasse sykmeldingsretten til reglene om dialogmøter.

Det foreslås også at kiropraktorer og manuellterapeuter gis adgang til å dokumentere hindre for arbeidsrelatert aktivitet. I dag har man etter åtte ukers sykmelding fortsatt kun krav på sykepenger dersom det foreligger legeerklæring med dokumentasjon om at medisinske grunner er til hinder for arbeidsrelaterte aktiviteter. Forslaget innebærer at det gjøres unntak fra kravet til slik legeerklæring, dersom kiropraktor eller manuellterapeut dokumenterer at sykdom eller skade som har direkte sammenheng med muskel- og skjelettsystemet er til hinder for arbeidsrelaterte aktiviteter.

Etter de nye sykmeldingsreglene som trådte i kraft 1. mars 2007, skal det innen tolv uker avholdes dialogmøte mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Legen eller annen sykmeldende behandler skal delta i møtet dersom den sykmeldte ønsker det. Kiropraktorer og manuellterapeuter har imidlertid i dag sykmeldingsrett i bare åtte uker og vil derfor ofte ikke lenger være sykmeldende behandler når det innkalles til dialogmøte.
 
– Dialogmøtets formål, som er å finne løsninger, tilsier imidlertid at det oftest er hensiktsmessig at det er kiropraktor eller manuellterapeut som deltar i dialogmøtet. Dialogmøtene utgjør et nytt og viktig oppfølgingspunkt. Innføringen av dialogmøter endrer fokus, fra vekt på dokumentasjon av manglende medisinsk arbeidsevne og hva man ikke kan gjøre, til hva man faktisk kan gjøre, sier statsråden.

Se høringsbrev.