Historisk arkiv

Førstehjelp for klimaet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Hvis vi klarer å kutte utslippene av såkalte kortlivede klimagasser, kan vi få umiddelbar positiv effekt på klimaet, sa klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft da hun åpnet et sidearrangement om temaet i Warszawa mandag kveld.

Sundtoft er i Polen for på delta i klimaforhandlingene som avsluttes med høynivådel denne uken. Det første hun gjorde da hun ankom hovedstaden, var å delta på et sidearrangement om kortlivede klimagasser, som sot og metan.

- Lykkes vi med å redusere disse utslippene, har vi gitt klimaet en førstehjelp. Men i tillegg vil dette gi bedre lokal luft, bedre helse og bedre matproduksjon, sa Sundtoft.

Hun opplyste at Norge har vedtatt å gi 110 milloner kroner for å redusere disse klimadriverne i år og neste år. Pengene går til tiltak i utviklingsland.

- I Norge lager vi nå en handlingsplan som går fram til 2030. Planen utarbeides av Miljødirektoratet, opplyste Sundtoft.

Fakta:
Selv om spesielt metan kan komme fra naturlige kilder, er de kortlivede klimadriverne for en stor del menneskeskapt. Sot, metan og ozon transporteres til Arktis fra blant annet biltrafikk, landbruk og industri i Europa, USA og Russland. Klimadriverne står ifølge Norsk Institutt for Luftforskning, NILU, for rundt 45 prosent av de totale klimagassutslippene. En reduksjon i utslippene vil på grunn av den korte levetiden, ha en umiddelbar effekt i Arktis, skriver NILU.

 

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft
- Hvis vi klarer å kutte utslippene av såkalte kortlivede klimagasser, kan vi få umiddelbar positiv effekt på klimaet, sa klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft i Warszawa (Foto: Jon Berg, Miljøverndepartementet)