Forsterket beredskap:

Alle sykehus i Norge nå tilknyttet Stamnettet

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol trykket Stamnettet i gang på sitt besøk ved Sykehuset Østfold, Kalnes, tirsdag. Innlemmingen av sykehuset i Østfold ble fullført 5. desember, og markert i dag.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol trykket Stamnettet i gang på Sykehuset Østfold, Kalnes, tirsdag 27. februar
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol markerte formelt at utrullingen av Stamnettet er fullført ved å trykke på denne knappen under en markering på Sykehuset Østfold, Kalnes, tirsdag 27. februar. Foto: Helse- og omsorgsdepartementet

Alle sykehusene i Norge er nå tilknyttet nettet som sikrer elektronisk og digital kommunikasjon mellom sykehusene.

– Stamnettet er ryggraden i den pågående digitaliseringa av helsetjenesten. Det sikrer at alle sykehus nå kan sende røntgenbilder digitalt, fremfor å kjøre bilder i taxi slik det var før,  fortalte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol under sitt besøk tirsdag.

– Dette gir bedre og raskere tjenester for pasientene, og styrker den digitale sikkerheten med mer robuste løsninger. Uten Stamnettet kan ikke regjeringa gjennomføre de ehelse-satsingene vi har startet opp

Hva er Stamnettet?

  • Stamnettet er et nett med kabler – digital infrastruktur – som kobler sammen alle sykehusene i landet vårt digitalt. Det gjør at sykehusene kan tilby de tjenestene de skal til oss pasienter.
  • Rett før jul fullførte Norsk helsenett et nytt Stamnett. Dette er sikrere, mer tilgjengelig, har høyere båndbredde enn tidligere, og støtter ulike ehelse-løsninger i større grad.
  • Sykehuset Østfold, Kalnes, var det siste store sykehuset som koblet seg på Stamnettet i begynnelsen av desember, mens Kongsberg sykehus ble det aller siste sykehuset som ble koblet til Stamnettet litt senere i desember.
  • Stamnettet har fire viktige funksjoner:
    • Sikkerhet: Mange beskyttelsesmekanismer er lagt inn.
    • Tilgjengelighet: Målsetningen er et Stamnett med 100 prosents oppetid for å sikre uavbrutt tilgang til helsetjenester.
    • Høy båndbredde gjør at man raskt og pålitelig kan overføre store datamengder.
    • Støtte for e-helse: Stamnettet er avgjørende i vår digitale infrastruktur, slik at vi sikrer effektiv elektronisk samhandling.

Avhengig av et moderne Stamnett

– Dette er en viktig begivenhet fordi Stamnettet er en modernisert og styrket nettverksinfrastruktur for nasjonal og regional, digital samhandling, fortalte Kjerkol.

– En av hovedhensiktene er å redusere risiko for nedetid på sykehus. Dersom det oppstår nedetid, fører det til at alle sykehusenes IT-systemer blir utilgjengelig, og det utgjør en vesentlig risiko for pasientsikkerheten.

Beredskapen ble testet i uvær

Og det er ikke lenge siden nytten av Stamnettet ble vist for fulle. Da stormen «Ingunn» rammet Nord-Norge nylig førte det til flere brudd i infrastrukturen i Nord-Norge, og to av tre av Stamnettets linjer mellom Bodø og Tromsø falt ut.

Stamnettet er likevel bygd slik at det alltid er minimum tre linjer og så lenge én av dem var oppe, fungerte alle IT-systemene til sykehusene som de skulle.

– Dette viser hvor viktig det er med selvstendige uavhengige linjer, og er er et godt eksempel på viktigheten av Stamnettet, fortalte Kjerkol.

IKT-direktør ved Sykehuset Østfold, Hans Martin Hovengen, viser Ingvild Kjerkol hvor Stamnettet kommer inn
IKT-direktør ved Sykehuset Østfold, Hans Martin Hovengen viser Ingvild Kjerkol hvor Stamnettet kommer inn. Foto: Helse- og omsorgsdepartementet

Ulik bruksområder av Stamnettet

Stamnettet har flere ulike og konkrete bruksområder i sykehusenes hverdag – alt fra journalsystemer til innetemperatur og medisinsk utstyr.

– Å sikre at våre journalsystemer er tilgjengelig, at innetemperaturen som styres av byggetekniske IKT-systemer fungerer og at essensielt medisinsk utstyr er operativt, er avgjørende for at pasientene mottar planlagte operasjoner og mye mer, sier Kjerkol.