Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Fra historisk markedsplass til moderne matfestival

Det er ikke nytt, men det tar av: De godt over 100 Mat-, og drikke- og landbruksmessene her i landet har gjerne flere hundre års historie fra markeder og handelsplasser, men har utviklet en meny av gode lokale råvarer og foredlede produkter. Matfestivalen i Ålesund ferer i år 35-års jubileum.

– Det dreier seg om både tradisjoner og nyskaping. Messene er en  "crossover" av retter, smaker, identitet og stolthet. Jeg elsker å lage mat, og har gitt barna mine egne håndskrevne kokebøker. Jeg blir rett og slett inspirert, ja glad, av å se hva de ulike bodene har å fremby, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF). 

– Vi er en matnasjon som kan konkurrere med et hvilket som helst land. Vi har svært gode råvarer, dyktige bønder og matprodusenter, og vi har kokker i verdensklasse. Alt dette får du på ett fat ved å besøke en av våre mange matfestivaler, sier Bollestad. 

Landbruks- og matdminister Olaug V. Bollestad
Landbruks- og matdminister Olaug V. Bollestad. Foto: Torbjørn Tandberg

Ålesund for tur

Og hun har i årenes løp vært på en rekke av dem, og torsdag skal hun åpne Den norske matfestivalen i Ålesund (22.-24 august). I år er det 35-års jubileum, og de drister seg til å si at dette er den eldste matfestivalen her i landet. Her finner du alt fra modne oster og kjekjøtt, lokalt brygget øl,  barnas matfestival, kulinarisk showaften og Street Food-marked. Det hele tilrettelagt med ulike foredrag og kurs. For eksempel, "Kunsten å ikke kaste mat". De ansvarlige for det hele regner nok en gang med flere tusen besøkende, både nordmenn og turister fra cruiseskipene som i disse dager ligger ved kai.

Statsråden får en egen aperitiff.  For før Bollestad offisielt åpner selve festivalen (kl 12.30) inviteres hun til en frokosttur til Vigra og Alnes fyr. Her møtes hun av Fylkesmann og ordfører og serveres mat av kjøkkensjef Anders Adolfsen. Han gir en smakebit av mat fra Sunnmøre. Og den er hentet fra, inspirert av og produsert i naturen og  kulturlandskapet i området. Det vet reiselivssjef Tom Anker Skrede, Destinasjon Ålesund og Sunnmøre, alt om. Arkitekturen og kulturlandskap har blitt en "turistmagnet". Bollestad sier hun ser frem til å møte kunstneren Ørnulf Opdahl og høre ham fortelle om hvordan landskapet er til inspirasjon for kunsten.

Hele programmet kan du se her:

kl. 09:30-09:35

Velkommen

Vigra-Alnes: 
Kst fylkesmann Rigmor Brøste

kl. 09:35-09:55

Presentasjon av vertskommunen

Ordførar Harry Valderhaug og bonde Kristine Blindheim  (frå Blindheim samdrift) orienterar om  Giske

kl. 09:55-10:05

Presentasjon av maten og smaken av Sunnmøre

Kjøkkensjef Anders Adolfsson

kl. 10:05-10:25

Frukost

 

kl. 10.25-10:40

Naturen, kulturlandskapet og maten som reiselivsmagnet

Reiselivssjef Tom Anker Skrede, Destinasjon Ålesund & Sunnmøre

kl. 10:40

Korleis landskapet inspirerer kunstnaren

Kunstnaren Ørnulf Opdahl

 

 

Presse, mat- og kunstprat

kl. 11:30

Avreise til Ålesund

Buss til Ålesund

kl. 12:00

 

Ank Ålesund sentrum, festivalområdet

 

kl. 12:30

Opning av Den norske matfestivalen på festivalområdet

Statsråd Olaug Bollestad opnar festivalen

 

 

Pressetid

 

Besøk på Barnas matfestival, nokre stands med lokal mat og Borgund VGS - streetfood

Statsråden og vertskapet besøker utstillere.

Kontaktperson for landbruks- og matminister Olaug Bollestad:
Kommunikasjonssjef Ottar Løvik, Mob.: 481 40 477.

Til toppen