Fredsprosessen på Filippinene må fortsette

- Jeg beklager sterkt de liv som nylig gikk tapt i Mamasapano på Filippinene og vil uttrykke min dypeste medfølelse med ofrenes familier. Nå er det viktigere enn noen gang at alle gjør sitt ytterste for å drive fredsprosessen fremover, sier utenriksminister Børge Brende.

Den 25. januar ble over 50 personer, de fleste av dem politimenn, drept i et sammenstøt mellom regjeringens sikkerhetsstyrker og geriljasoldater fra Moro Islamic Liberation Front i byen Mamasapano på øya Mindanao. Både president Benigno S. Aquino III og lederen for Moro Islamic Liberation Front, Ebrahim Murad, har senere bekreftet at de fortsatt slutter opp om fredsprosessen. 

- Jeg vil berømme partene for deres innsats i fredsprosessen. Alternativet til fred er fortsatt konflikt. Væpnet konflikt tar ikke bare liv, men fører også til og forsterker fattigdom. Konflikten er en alvorlig trussel mot utvikling og har negative konsekvenser som går langt utenfor det som skjer på selve slagmarken. En varig fredsløsning på Mindanao vil komme hele befolkningen på Filippinene til gode, sier Brende. 

Norge er en del av den internasjonale overvåkningsgruppen (IMT) som overvåker våpenhvilen på Mindanao og er i tillegg involvert i prosessen med innlevering av våpen og avvæpning av krigere. Som tredjepart er Norge også tilrettelegger for fredssamtalene mellom den filippinske regjeringen og kommunistbevegelsen NDFP. 

- Norge vil fortsatt støtte innsatsen for å få til fred på Filippinene. Jeg ser fram til å ønske den filippinske utenriksministeren Albert F. Del Rosario velkommen til Oslo 11.-12. februar, sier Brende

Til toppen