Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Globalt opprop mot dødsstraff

- Respekten for menneskerettighetene og individets ukrenkelighet er bærende prinsipper for vårt samfunn. Dødsstraff bryter med disse prinsippene og er i seg selv inhumant, sier utenriksminister Børge Brende. 10. oktober, markeres den internasjonale dagen mot dødsstraff for 12. år på rad.

- Respekten for menneskerettighetene og individets ukrenkelighet er bærende prinsipper for vårt samfunn. Dødsstraff bryter med disse prinsippene og er i seg selv inhumant, sier utenriksminister Børge Brende. I dag, den 10. oktober, markeres den internasjonale dagen mot dødsstraff for 12. år på rad. 

Utenriksministeren har signert et felles opprop mot dødsstraff som i dag kunngjøres i aviser verden over. For første gang har også utenriksministre fra land som ennå ikke formelt har avskaffet dødsstraff, men som i praksis avstår fra å bruke den, sluttet seg til oppropet. 

- Sammen med elleve andre utenriksministre fra land i alle regioner ønsker jeg å bruke dagen til å oppfordre til økt felles innsats mot denne umenneskelige straffemetoden. Stater skal ikke ta liv for å straffe eller hevne. En rekke uskyldige mennesker er blitt henrettet, og den risikoen kan heller ikke forsvares, sier utenriksministeren. 

Brende understreker at det er tydelig fremgang i retning av avskaffelse i alle deler av verden, uavhengig av rettssystem, tradisjoner, kultur og religion. Antallet land som henretter årlig er halvert siden midten av 1990-tallet. I dag har mer enn fire av fem land – omlag 160 land - avskaffet dødsstraff enten i lovverket eller i praksis.

Les oppropet:

Til toppen