Gratulerer president Santos med Nobels fredspris

- Jeg vil gratulere Colombias president Juan Manuel Santos med Nobels fredspris, sier statsminister Erna Solberg.

- Prisen går til en leder som har utvist stort politisk mot ved å sette seg til forhandlingsbordet for å søke en fredelig ende på Latin-Amerikas lengstvarende konflikt. Prisutdelingen hedrer de mange ofrene, og deres pårørende, som har lidd mest i denne lange og grusomme konflikten som har vart i over 50 år, sier statsministeren.

Folkeavstemningen 2. oktober, der et flertall sa nei til den fremforhandlede avtalen, viste at det fortsatt gjenstår et arbeid for å finne en løsning som kan gi Colombia den freden folket ønsker og fortjener. Det er positivt at den colombianske regjeringen og FARC opprettholder våpenhvilen og det er viktig at dette fortsetter.

- Folket i Colombia har ikke sagt nei til fred. Det er viktig å fortsette å lytte til alle stemmer i det videre arbeidet. Vi håper at tildelingen av Nobels fredspris kan være til støtte og inspirasjon fremover, sier Solberg.

Norge har som tilrettelegger for fredsprosessen sammen med Cuba fulgt partene tett i de årene forhandlingene har pågått.

- Vi har sett på nært hold hvor langt partene har kommet fra der de startet. Vi har håp om at det er mulig å finne en felles vei mot varig fred i Colombia. Norge stiller seg til disposisjon og er tilgjengelige for fortsatt å bidra til å finne løsninger, sier Erna Solberg.

Til toppen