Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Vellykkede Hamsun-dager i Moskva

Det er ingen hemmelighet at Knut Hamsun hadde en særlig forkjærlighet for Russland og russisk litteratur og kultur. Det er heller ingen tvil om at denne kjærligheten ble gjengjeldt. Markeringen av Hamsun-jubileet viser at interessen for Hamsun fremdeles er høyst levende i Moskva.

Fra 6. til 8. oktober arrangerte ambassaden i Moskva i samarbeid med lokale partnere ”Hamsun-dager” i Moskva. Det er ingen hemmelighet at Knut Hamsun hadde en særlig forkjærlighet for Russland og russisk litteratur og kultur. Det er heller ingen tvil om at denne kjærligheten ble gjengjeldt. Markeringen av Hamsun-jubileet viser at interessen for Hamsun fremdeles er høyst levende i Moskva.

"Magen til Moskvas Kreml har jeg aldri set.  Jeg har set skønne Byer, og jeg synes at Prag og Budapest er skønne, men Moskva den er æventyrlig" (Hamsun 1909)


Unikt historisk materiale
Åpningen av Hamsun-dagene fant sted på MKHAT, et av Moskvas eldste og mest anerkjente teatre (Moscow Art Theatre). Det var her Hamsuns skuespill ble satt opp i regi av de berømte teaterregissørene Stanislvaskij og Nemirovitsj-Dantsjenko, begge menn som Hamsun satte svært høyt og som han mente var de eneste som klarte å sette opp skuespillene slik han ønsket det. I anledning Hamsun-dagene hadde MKHAT-teaterets eget museum sørget for en unik utstilling som tok for seg alt fra Hamsuns brevveksling med teateret, til fotografier, tegninger og kostymer brukt under Hamsun-oppsetningene på MKHAT.

Kultperson og kvinnebedårer
Hamsun var uhyre populær i Russland og ble nærmest dyrket som en kultperson. Under Hamsunkonferansen kom det frem at skikkelsene i hans forfatterskap ble så poplulære at de gikk inn i det litterære liv og ble klisjeer. Til og med Lenin skal ha referert til Hamsuns dikterverk når han vartet opp unge damer.

I motsetning til mange andre land, legges det i Russland lite vekt på Hamsuns politiske ståsted. I stedet fokuseres det på hans språklige egenart og innsikt i menneskelig psykologi. I forbindelse med Hamsun-året har russerne også satt søkelyset på kvinnebedåreren Hamsun. Det russiske litterære tidsskriftet Oktober laget en spesialpublikasjon om Hamsun og hans kvinnelige beundrere - de to Marier, som kom ut i forbindelse med ambassadens Hamsun-dager.

Under åpningen av Hamsun-dagene ble publikum presentert for kvinnebedåreren Hamsun.  To kjente skuespillere fra MKHAT-teateret leste opp erindringene til Marie Hamsun og Maria Germanova, begge kvinner som spilte viktige roller i dramaet om forfatterens liv. Foto: Ambassaden i Moskva, KulturseksjonenUnder åpningen holdt redaktør Irina Barmetova et innlegg om temaet, hvorpå to kjente skuespillerinner fra teateret iscenesatte utdrag fra Marie Hamsuns og Maria Germanovas erindringsbøker. I den lille forestillingen fortalte skuespillerinnene hver sin versjon av en og  samme hendelse, og publikum fikk konkret innblikk i hvilken tiltrekningskraft Hamsun hadde på kvinner, og hva dette medførte av misunnelse og intriger.

Kulturelle godbiter
Selve Hamsun-konferansen gikk over to dager og fant sted på det sentrale forfatterhuset i Moskva, hvor flere kjente professorer og litteraturkritikere deltok som foredragsholdere. Fra Norge deltok forfatter av Hamsun-biografien Ingar Sletten Kolloen, Marit Vestlie fra Nasjonalbiblioteket samt to litteraturprofessorer fra Universitetet i Oslo, Ståle Dingstad og Per Thomas Andersen. At Knut Hamsuns barnebarn, Leif Hamsun, også var invitert skapte ekstra stor blest rundt arrangementet.

På konferansens andre dag fikk publikum en liten smakebit på Sult-oppsetningen som skal settes opp i desember av regissør Andrej Vasilev. Senere på dagen provoserte den kontroversielle regimekritikeren, forfatteren og journalisten, Dmitri Bykov, publikum til heftig debatt etter sitt innlegg hvor han blant annet sammenlignet Knut Hamsun og Maksim Gorki; ”de høye, bebrillede menn med bart, som begge vant Nobelprisen i litteratur”.

For mer informasjon om Hamsun-dagene i Moskva og lenker til artikler og TV-sendiger i russisk media, se ambassadens hjemmeside (på russisk).

Til toppen