Helgesen besøker regnskogen i DR Kongo

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen besøker neste uke den Demokratiske Republikken Kongo (DR Kongo).

Under besøket vil Helgesen blant annet møte DR Kongos statsminister, finansminister og miljøminister, samt representanter for FN og Verdensbanken, privat næringsliv og sivilsamfunnsorganisasjoner. Han vil også besøke lokalsamfunn i regnskogen. DR Kongo har verdens største regnskog etter Brasil.

- Sammen med våre internasjonale partnere styrker Norge nå innsatsen for å bevare regnskogen i Sentral-Afrika. Vi ønsker med dette besøket å styrke dialogen med kongolesiske miljømyndigheter og andre aktører i landet som er relevante for regnskogens fremtid. Å bidra til å bevare regnskogen i et land med så betydelige styresettutfordringer vil ikke være enkelt, men denne regnskogen er så viktig for verdens klima og for nedbørsmønstre i store deler av Afrika at vi må gjøre det vi kan, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

I global sammenheng har avskogingen av regnskogen Kongo-bassenget vært relativt lav i mange år. Derfor er dette også en av verdens mest intakte regnskoger. Flere internasjonale aktører har imidlertid rapportert om en omfattende økning i skogødeleggelsene de siste årene. I samarbeid med blant andre FNs utviklingsprogram, Verdensbanken, Tyskland, Storbritannia og EU styrker Norge nå regnskog-innsatsen i regionen.

Norge kanaliserer sin økte støtte gjennom det internasjonale samarbeidet Central African Forest Initiative (CAFI). DR Kongo er det første medlemslandet i CAFI som har lagt fram en omfattende strategi og investeringsplan for å bevare regnskogen og samtidig redusere fattigdom, og i april i år signerte CAFI og DR Kongo en intensjonsavtale om støtte til denne investeringsplanen.

Kongo-bassenget omfatter seks land i Sentral-Afrika. Om lag 120 millioner mennesker bor i denne regionen, og rundt halvparten av dem får deler av sitt levebrød fra disse skogene i form av mat, medisiner, dekke og bygningsmateriale. Foto: Ollivier Girard/CIFOR

Pressekontakt for reisen er kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Brinch Sand, telefon 93247007, epost: ebs@kld.dep.no

Mer informasjon om Norges arbeid for å bevare regnskogen i Sentral-Afrika

Bilder fra DR Kongos regnskog.