Historisk arkiv

Holdbarhetsindikator for matvarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Keep-it Technologies har lansert en holdbarhetsindikator for matvarer i dagligvarehandelen. -En holdbarhetsindikator for matvarer i dagligvarehandelen kan bidra til å redusere kasting av mat, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Keep-it Technologies har lansert en holdbarhetsindikator for matvarer i dagligvarehandelen.

- En holdbarhetsindikator for matvarer i dagligvarehandelen kan bidra til å redusere kasting av mat. Kasting av mat er både en økonomisk og en etisk utfordring. Det er viktig at alle sammen bidrar, slik at vi unngår at så mye god mat blir til avfall og slik at vi reduserer klimautslippene fra produksjon av mat som ikke blir spist, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- Økt oppmerksomhet, kunnskap og samarbeid langs hele verdikjeden er avgjørende for å redusere kasting av mat. Keep-its holdbarhetsindikator kan være et viktig bidrag her, sier Brekk.

Holdbarhetsindikatoren måler tid og temperatur samtidig, hele veien fra produsent til forbruke, og er allerede tatt i praktisk bruk på enkelte matvarer i det norske markedet. Målet med indikatoren er å vise en riktigere holdbarhet og dermed bidra til reduksjon av matavfall. Teknologien er basert på 10 års forskning ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

Fra lanseringen av holdbarhetsindikator for matvarer, fra venstre: Daglig leder Christian Salbu Aasland i Keep-it Technologies, professor Brit Salbu ved UMB, landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og Therese Faye i Keep-it Technologies.

Fra lanseringen av holdbarhetsindikator for matvarer, fra venstre: Daglig leder Christian Salbu Aasland i Keep-it Technologies, professor Brit Salbu ved UMB, landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og Therese Faye i Keep-it Technologies. (Foto: Bård Gudim)

Kan redusere kasting av mat 
Mengden av matavfall har økt mye i Norge siden 1995. Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det kastet 2007 1,7 millioner tonn våtorganisk avfall i Norge, en vekst på 63 prosent fra 1995. I 2007 var det i følge Østfoldforskning om lag 335.000 tonn nyttbart matavfall, dvs. avfall fra mat som kastes, men som kunne ha blitt spist av mennesker. Norske husholdninger kaster en fjerdedel av maten de kjøper og det genereres omtrent 50.000 tonn nyttbart matavfall fra dagligvarehandelen. Klimagassutslipp knyttet til produksjon og distribusjon av mat som kastes, beregnes til ca. 535.000 tonn CO2-ekvivalenter, noe som tilsvarer årlige utslipp fra ca. 160.000 biler.

Om Keep-it Technologies AS:
Selskapet Keep-it Technologies AS har med utspring fra Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) utviklet en holdbarhetsindikator for å gi et riktigere bilde av holdbarheten til temperaturfølsomme produkter som matvarer, farmasiprodukter og kjemikalier. Indikatoren, i motsetning til dagens datostempling, gir informasjon om produktets holdbarhet avhengig av den temperaturen det enkelte produkt faktisk utsettes for gjennom kjølekjeden.

Teknologien har blitt utviklet med støtte fra Norges forskningsråd, Innovasjon Norge og SkatteFUNN. Utviklingsarbeidet skjer i samarbeid med store norske industrielle partnere. Ambisjonen er masseproduksjon av indikatorer til aktører globalt innenfor emballasje-, næringsmiddel-, farmasi- og kjemisk industri.

Holdbarhetsindikator for matvarer.

Holdbarhetsindikator for matvarer. (Foto: Keep-it Technologies AS)