Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

To dager med EØS, Efta og Nato

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har to dager med møter i Brussel, 19. og 20. november. Det er EØS-rådet, Efta og Nato som er hovedstolpene i programmet.

Hun har møter med den finske utenriksministeren Pekka Haavisto som representerer det finske EU-formannskapet, med kollegaer i EØS-rådet og med Eftas rådgivende organer. EØS-rådet ledes dette halvåret av den islandske utenriksministeren Gudlaugur Thór Thórdarson. Dette rådet møtes to ganger i året.

Viktige tema for disse møtene var Arktis, Syria, samarbeidet innenfor EØS-avtalen og forberedelsene til brexit.

- I år er det 25 år siden vi inngikk EØS-avtalen. Den har tjent Norges interesser godt og vi har hatt gode samtaler i dag om veien videre. Ikke minst om utviklingen av det indre marked, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Utenriksministeren møter også påtroppende høyrepresentant for utenrikssaker Josep Borrell. Han er en av flere nye ledere i EU denne høsten.

- For å ivareta norske interesser best mulig, er det viktig å komme raskt i gang med å få på plass godt samarbeid med de påtroppende EU-lederne, sier utenriksministeren.

På onsdag samler Nato alliansens utenriksministre til møte. Dette er en forberedelse til Natos ledermøte i London 3.–4. desember.

- I en mer urolig internasjonal situasjon er det viktig at Nato står samlet. Europas sikkerhet er bygget på alliansen. Det er positivt at europeiske land satser mer på forsvar og tar et større ansvar, og det må forsterke det transatlantiske båndet, sier Eriksen Søreide.

Til toppen