Historisk arkiv

Informerte om EUs digitale agenda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Av Stian Mathisen, EU-delegasjonen

EU-delegasjonens IKT- og forvaltningsråd Fred-Arne Ødegaard ga de oppmøtte en grundig gjennomgang av både EUs digitale agenda og norsk IKT-politikk under mandagens foredrag på Norway House.

EU-delegasjonens IKT- og forvaltningsråd Fred-Arne Ødegaard ga de oppmøtte en grundig gjennomgang av både EUs digitale agenda og norsk IKT-politikk under mandagens foredrag på Norway House.

14. oktober inviterte EU-delegasjonen til foredrag om EUs digitale agenda ved IKT- og forvaltningsråd Fred-Arne Ødegaard. Med stort engasjement trakk Ødegaard historiske linjer helt tilbake til hullkortenes tid på 1960-tallet og fram til dagens IKT-politikk.

– IKT en kilde til økonomisk vekst
Digital agenda er høyt på dagsordenen i EU denne høsten. 11. september la Europakommisjonen frem et forslag til en pakke med tiltak som skal bidra til realisering av det indre marked for telekommunikasjon, og «den digitale økonomien» er blant hovedtemaene på møtet i Det europeiske råd 24. og 25. oktober.

– Når IKT nå løftes helt til topps på den politiske dagsorden i EU, så er trolig hovedårsaken at mange analyser peker på at IKT og bruken av IKT nå er en av de aller viktigste kildene til økonomisk vekst, sa Ødegaard.

Vil skaffe raskere internettilgang for alle
EUs digitale agenda inneholder blant annet mål om at alle EUs innbyggere skal ha mulighet til å skaffe seg tilgang til Internett i løpet av 2013.

– Dette målet ser det ut til at EU når. Målet for EU videre er at alle skal ha tilgang på internettlinjer med en hastighet på 30 megabyte per sekund innen 2020, og dette er et ganske ambisiøst mål, sa Ødegaard.

Digitalt indre marked
Tiltak i telekomsektoren er en av hovedsakene når Det europeiske råd senere denne måneden skal drøfte videreutviklingen av EUs digitale agenda. Europas fragmenterte telekom-marked, og det at det ikke finnes noe «digitalt indre marked» er blant utfordringene for EU når det gjelder å gjennomføre EUs digitale agenda.

– Mens USA og Kina hver har tre telekomleverandører finnes det 250 leverandører i Europa. Europakommisjonen mener derfor det er behov for konsolidering, sa Ødegaard.

Ønsker du å delta på fremtidige seminarer og konferanser i regi av Norges delegasjon til EU i Brussel? Send en epost til info.eudel@mfa.no så vil du motta invitasjon.