Norge svært bekymret over påståtte massehenrettelser i Irak

Norge er svært bekymret for situasjonen i det vestlige og nordlige Irak hvor myndighetene har mistet kontrollen over store landområder, inkludert landets nest største by Mosul.

Angrep fra gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) og deres allierte mot byer og viktig infrastruktur har ført til at irakiske sikkerhetsstyrker har forlatt området, og flere hundre tusen mennesker har flyktet fra sine hjem. ISIL hevder å ha likvidert flere hundre irakiske soldater som var tatt til fange. Videoer og bilder av de påståtte henrettelsene er publisert på internett. 

- Jeg er dypt rystet over den siste tids angrep i Mosul og nærliggende områder i Irak, og især meldinger om angivelig massehenrettelser av irakiske soldater utført av ISIL. Slike grusomme handlinger er en alvorlig forbrytelse som fordømmes på det sterkeste. De skyldige må stilles til ansvar, sier utenriksminister Børge Brende. 

Fortsatt er flere hundre tusen mennesker på flukt i det vestlige og nordlige Irak som følge av kamphandlingene. Det har i lengre tid vært konflikt mellom landets myndigheter og opprørere i ISIL, som har tilhold på begge sider av grensen mellom Irak og Syria. Den sterke spenningen mellom ulike sekteriske og politiske grupper i Irak er en underliggende årsak til oppslutningen rundt ISIL. 

- Det høye voldsnivået, den uoversiktlige situasjonen og de humanitære konsekvensene er dramatiske ikke bare for Irak, men også for hele regionen. Det må nå arbeides for politisk løsninger som motvirker en økende splittelse langs sekteriske skillelinjer, sier Brende.

Til toppen