Italiensk Gorgonzola har fått norsk Beskyttet betegnelse
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 05.07.2016
Blåmuggosten Gorgonzola er i selskap med Parmesanost og Parmaskinke den tredje italienske matvaren som har fått beskyttelse i Norge. – Italienerne ser verdien av å verne matskattene sine mot juks og etterlikninger, ikke bare i EU, men også her i Norge, sa fungerende departementsråd Anne Marie Glosli da hun gav Gorgonzola det synlige beviset på at de nå har fått en Beskyttet betegnelse.
Beskyttede betegnelser er en juridisk garanti som viser forbrukerne vei til produkter hvor det er en dokumentert sammenheng mellom den geografiske opprinnelsen og produktets særpregede kvaliteter. Det norske regelverket tilsvarer den europeiske merkeordningen Geographical Indications som beskytter Gorgonzola innenfor EU.
– Norge har egne matjuveler vi må ivareta gjennom en slik beskyttelse. Per i dag har vi 27 beskyttede produkter, hvorav én har oppnådd det juridiske vernet også innenfor EU; Tørrfisk fra Lofoten. Men vi har mange flere norske mattradisjoner som burde beskyttes, slik at andre ikke skal bli fristet til å utnytte deres gode navn og rykte, sier Glosli.
Fakta om Gorgonzola:
- Gorgonzola er en myk, fet, fersk ost med blå-grønne striper fremstilt av pasteurisert kumelk.
- Osten er kremaktig med en særegen og karakteristisk smak.
- Gorgonzola finnes i to varianter – myk og krydret.
- Gorgonzola skal produseres, foredles, pakkes og merkes i de to italienske regionene Piemonte og Lombardia.