Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norge og Egypt skal holde giverkonferanse for Gaza

- Sammen med Palestinas president, Mahmoud Abbas, skal Egypt og Norge være vertskap for en giverkonferanse for Palestina om gjenoppbygging av Gaza. Invitasjoner til konferansen, som skal holdes i Kairo, vil bli sendt ut så snart det er oppnådd enighet om en avtale om varig våpenhvile i de pågående forhandlingene i Kairo, sier utenriksminister Børge Brende.

 - Befolkningen i Gaza lider og det haster med øyeblikkelig hjelp. FN og frivillige organisasjoner er allerede i gang blant annet med norsk støtte. Grunnleggende infrastruktur må repareres slik at befolkningen får elektrisitet, vann og kloakk, sier Brende. 

Arbeidet med å kartlegge skadene etter krigføringen pågår. Skadeomfanget er stort og større enn etter krigen i 2008-2009. Dette er tredje gangen giverne må bidra til gjenoppbygging av Gaza.

- Egypt og Norge vil holde konferansen for å gi politisk støtte til en varig våpenhvile. Samtidig vil giverne sende et tydelig signal om at grunnleggende forhold i Gaza må endres. Gaza kan ikke gjenoppbygges slik det var. Det internasjonale samfunnet kan ikke uten videre forventes å bidra til nok en gjenoppbygging, sier utenriksministeren.

- Gaza må åpnes slik at både folk og varer kan krysse grensene. Fiskerne må få fiske. Jordbrukslandet må dyrkes. Det må skapes økonomisk vekst, sysselsetting og økning i levestandarden. Samtidig må sikkerheten for sivilbefolkningen ivaretas både i og utenfor Gaza.  Å holde en befolkning innesperret og på sultegrensen gir ingen sikkerhet for Gazas naboer, sier Brende. 

- Giverne ønsker at president Mahmoud Abbas skal være mottakeren av bistanden. Det er hans samlingsregjering av teknokrater som må stå for gjenoppbyggingen. Når Palestina er samlet igjen under ett styre, ledet av president Abbas, fjernes et av hindrene for tostatsløsningen, sier utenriksminister Brende.

Til toppen