Historisk arkiv

Kinesiske universiteter topper ny rangering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Tidsskriftet Times Higher Education (THE) er kjent for sine årlige rangeringer av universiteter. Nå har også BRIKS-landene og andre fremvoksende økonomier fått sin egen topp 100-liste.

Tidsskriftet Times Higher Education (THE) er kjent for sine årlige rangeringer av universiteter. Nå har også BRIKS-landene og andre fremvoksende økonomier fått sin egen topp 100-liste, der Kina ligger på topp.

 

Forrige uke kom den første rangering av universiteter i BRIKS-landene – Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika – og 17 andre fremvoksende økonomier. Listen er basert på en vurdering av institusjonenes aktiviteter på flere kjerneområder, inkludert undervisning, forskning, kunnskapsoverføring og internasjonalisering.

På den nye rangeringen inntar Kina både første- og andreplass, etterfulgt av Sør-Afrika, Taiwan og Tyrkia på de fem øverste plasseringene. Alt i alt dominerer Kina bildet, med totalt 23 institusjoner på topp 100-listen. Like bak ligger Taiwan, med 21 universiteter, etterfulgt av India (ti), Tyrkia (sju), Sør-Afrika og Thailand (fem hver). Når det gjelder de øvrige BRIKS-landene, kan Brasil vise til fire plasseringer, mens Russland kun har to institusjoner som når opp blant de hundre beste. 

 - Det internasjonale landskapet er i rask endring. Listen gjenspeiler Kinas ambisiøse politikk for å utvikle verdensledende universiteter, men også at andre fremvoksende økonomier satser tungt på utdanning og forskning. Fra norsk side må vi nå tenke nøye gjennom hvordan vi skal nærme oss disse nye kunnskapsnasjonene. Dette er spørsmål jeg er svært opptatt av, sier kunnskapsministere Torbjørn Røe Isaksen.

I flere fremvoksende økonomier står utviklingen av verdensledende universiteter sentralt i nasjonale vekststrategier. Dette gjelder ikke minst for Kina, som gjennom flere år har ført en systematisk og ambisiøs politikk for å gjøre utvalgte institusjoner i stand til å måle seg med de beste universitene internasjonalt. THEs ferskeste rangering viser at denne politikken er i ferd med å bære frukter.  

På den årlige World University Rankings dominerer imidlertid fortsatt USA og andre tradisjonelle stormakter på kunnskapsfeltet. På årets liste får de fem beste universitetene fra Kina, Sør-Afrika, Taiwan og Tyrkia følgende plasseringer: 45, 50, 126, 142 og 199. Til sammenligning er Norge representert med én institusjon på topp 200-listen, rangert som nummer 185 (Universitetet i Oslo).