Matpilotanlegget på Ås et livsviktig tiltak

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug åpnet i går sammen med fiskeriminister Elisabeth Aspaker en ny forsøkshall som skal bidra til økt kunnskap om farlige, matbårne bakterier som Listeria og E.coli. - Matpilotanlegget på Campus Ås kan redde liv, sier Listhaug.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug åpnet i går sammen med fiskeriminister Elisabeth Aspaker en ny forsøkshall som skal bidra til økt kunnskap om farlige, matbårne bakterier som Listeria og E.coli. - Matpilotanlegget på Campus Ås kan redde liv, sier Listhaug.

Sylvi Listhaug trakk fram det alvorlige utbruddet av E.coli EHEC fra 2006, hvor 18 personer ble alvorlig syke og ett barn døde.

– Utbruddet i 2006 tydeliggjorde behovet for å kunne studere farlige bakterier under kontrollerte, men realistiske produksjonsbetingelser. Dette la grunnlaget for anlegget som åpnes i dag, sa Listhaug.

Med den nye patogene pilothallen blir det mulig å ”smitte” råvarene og følge dem gjennom hele produksjonsprosessen, pakking og lagring, samt undersøke hvordan renhold og desinfeksjon kan bidra til å holde bakterieveksten nede.

Femårig forskningsprogram
Landbruks- og matdepartementet har bevilget 25 millioner til et femårig forskningsprogram der skal undersøkes hva som må til for å unngå farlige Listeria og E. coli-bakterier i maten. Forskerne vil undersøke hvordan bakteriene reagerer på ulike typer stress, som kulde, varme, salt og syre og på ny produksjonsteknologi, som høytrykksprosessering.

Strenge sikkerhetskrav
Sikkerhetskravene for å få produsere livsfarlig mat er svært strenge, og det gjør denne hallen unik. Dette er den eneste prosesshallen i Europa der de farligste blant de matbårne bakteriene kan produseres, tilsettes mat og studeres i et produksjonsmiljø. Hallen er spesialbygget med hensyn til luft, avløpsvann og destruksjon av avfall for å hindre smitte til omgivelsene.

F.V: fiskeriminister Elisabeth Aspaker, Rektor ved UMB Hans Fredrik Hoen, forskningssjef i Nofima Helga Næs, Adm Dir Nofima Øyvind Fylling-Jensen og landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.
F.V: fiskeriminister Elisabeth Aspaker, Rektor ved UMB Hans Fredrik Hoen, forskningssjef i Nofima Helga Næs, Adm Dir Nofima Øyvind Fylling-Jensen og landbruks- og matminister Sylvi Listhaug. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen - Copyright: Nofima)
Til toppen