Mattilsynet bekymret etter flere rabiestilfeller i Europa

Forrige uke ble det bekreftet rabies på en 2 måneder gammel kattunge i Frankrike. For knapt 2 uker siden ble det bekreftet rabies på to valper i Nederland som var innført fra Bulgaria 5. oktober. Nederland og Frankrike har mistet statusen som rabiesfritt land. Det nå forbudt å innføre uvaksinerte valper og kattunger under 3 måneder fra Nederland og Frankrike til Norge.

Hund med rabies
Hunder, katter og ildere som innføres til Norge fra land som har rabies skal være vaksinert. (Foto: Colourbox)

I løpet av de siste par ukene har det også vært mistanke om rabies hos to hunder som er importert til Norge. Den ene kom fra Ukraina, og den andre var importert fra Romania. Disse mistankene ble avkreftet.

Hunder, katter og ildere som innføres til Norge fra land som har rabies skal være vaksinert. Veterinærinstituttet har undersøkt prøver fra et utvalg vaksinerte hunder som er innført til Norge fra Sør- og Øst-Europa. Resultatene viser at svært mange hunder ikke responderer tilfredsstillende på rabiesvaksinen, selv om vaksineringen var godkjent og dokumentert i veterinærpapirene. Mange av hundene hadde så lite rabiesantistoffer i blodet at det var tvil om de i det hele tatt hadde fått vaksine.

Siste ukers hendelser er gode eksempler på at rabiesfaren øker ved import av hunder spesielt fra Sør- og Øst-Europa, sier Mattilsynet. De advarer på det sterkeste mot å importere slike hunder til Norge.

I henhold til nåværende regelverk er det mulig å søke om å få innføre uvaksinerte hunder og katter (yngre enn 3 måneder) fra enkelte rabiesfrie land. På grunn av økende risiko for rabiessmitte vurderer Mattilsynet nå å stanse all innførsel av uvaksinerte valper og kattunger fra andre land, fra og med 1. januar 2014. 

Til toppen