Høglund besøker mineryddingsprosjekt i Kambodsja

I 1992 ble minst 4000 mennesker drept eller skadet av miner i Kambodsja. I fjor var tallet 300. Norge støtter minerydding i Kambodsja gjennom Norsk Folkehjelp.

Statssekretær Morten Høglund besøkte Norsk Folkehjelps mineryddingsprosjekt i Kambodsja 21.01.15. Foto: Utenriksdepartementet
Statssekretær Morten Høglund besøkte Norsk Folkehjelps mineryddingsprosjekt i Kambodsja 21.01.15. Foto: Utenriksdepartementet Foto: Utenriksdepartementet

Statssekretær Morten Høglund er i Kambodsja og Laos 19.-23. januar. Onsdag 21. januar besøkte han blant annet Norsk Folkehjelps mineryddingsprosjekt i Kambodsja.

Kambodsja er både et av de landene i verden som er aller hardest rammet av miner og et foregangsland for å oppfylle sine forpliktelser under Minekonvensjonen. Minekonvensjonen ble fremforhandlet i Oslo og trådte i kraft i 1999. Etter 1999 har bruken av antipersonellminer i verden blitt redusert til nærmest lik null.

Norsk Folkehjelp startet sitt program i Kambodsja i 1992, for at folk skulle kunne returnere hjem fra flyktningleirer i Thailand. Lokalt ansatte læres opp til å bruke spesialtrente hunder til å lete etter og rydde miner og klaseammunisjon. I tillegg til den drastiske reduksjonen i antall ulykker skaper mineryddingsaktiviteten en rekke jobber for lokalbefolkningen. Kunnskapen som bygges opp i Kambodsja formidles også videre til naboland som Vietnam og Laos.

Mineryddingsinnsatsen i Kambodsja er blant de tre største i verden, sammen med Afghanistan og Kroatia.

Til toppen