Nær 100 kommuner får økt tilskudd til opplæring i samisk i grunnskolen

I statsbudsjettet for 2023 økte bevilgningen til samisk i grunnskolen og videregående opplæring med 17,5 mill. kroner. Nå er det klart hvordan pengene skal fordeles. Aller størst økning er det i Oslo, Kautokeino og Tromsø.

Vi vil styrke samisk språk og kultur og jobben som gjøres i skolene er avgjørende for å lykkes. Dette er en historisk styrking av tilskuddet til opplæring i samisk, samtidig som vi reduserer byråkratiet både i kommunene og staten, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Totalt bevilger departementet i år 117,8 millioner kroner til samisk i grunnopplæringen. Dette har gitt rom for å nesten doble satsen for tilskudd til samisk opplæring i grunnskolen fra 623 kroner til 1 150 kroner per time.

 Nå får kommunene større økonomiske rammer til å undervise elever i samisk språk, også i de områdene hvor språklige ressurser ikke er like tilgjengelige. Tilbud som språksamlinger og fjernundervisning har en kostnad som vi nå får kompensert bedre, sier Brenna.

For de fleste kommuner og privatskoler fører dette til at bevilgningen øker et sted mellom 10 000 kroner og 2,2 mill. kroner. Aller størst økning er det i Oslo, Kautokeino og Tromsø, de vil få utbetalt om lag 2 mill. kroner mer hver.

Tilskuddet til opplæring i samisk språk i videregående opplæring øker også. Satsen for tilskudd per time i videregående er endret fra 744 kroner til 1 400 kroner. For de fleste fylkeskommuner og privatskoler fører dette til at bevilgningen øker et sted mellom 50 000 kroner og 1,6 mill. kroner. Første utbetaling av tilskuddet kommer allerede nå i juni.

Endrer hvordan tilskuddet fordeles

Reglene for hvordan tilskudd til samiskopplæring i grunnskolen beregnes har vært kompliserte og kommunene innenfor og utenfor forvaltningsområdet har fått beregnet tilskudd etter to ulike modeller. Det har gitt store forskjeller og høyere tilskudd innenfor forvaltningsområdet enn utenfor.

Dette er endret til én felles beregningsmodell med like kriterier for tilskudd til kommuner innenfor og utenfor samisk forvaltningsområde.

 Nå fordeler vi pengene jevnere og sørger for at kommunene utenfor forvaltningsområdet har de samme økonomiske ressursene til å gi elever opplæring i samisk, sier Brenna.  

I tillegg må ikke kommunen lenger søke om tilskudd. Ordningen baserer seg nå på tall kommunene uansett skal rapportere til Utdanningsdirektoratet. Dette vil innebære mindre byråkrati for både kommuner og staten.

Kommuner kompenseres

For noen få kommuner vil omleggingen innebære at tilskuddet blir mindre.

 For å bidra til at ingen kommuner taper betydelig på omleggingen vil det fremover utbetales et kompensasjonstilskudd i tillegg til ordinært tilskudd til noen kommuner, forklarer Brenna.

15 kommuner får et kompensasjonstilskudd slik at tilskuddsnivået fra 2022 videreføres. Det inkluderer 11 av 13 kommuner innenfor forvaltningsområdet. For Kautokeino og Karasjok vil tilskuddet øke med henholdsvis 2,1 mill. kroner og 0,9 mill. kroner.

 Departementet har konsultert Sametinget i saken, og jeg er veldig glad for at vi er enige, og de stiller seg bak endringene og styrkingen av tilskudd til opplæring i samisk språk i grunnopplæringen, sier Brenna.

Fakta:

  • Det er satt en nedre grense på kompensasjon som følge av omleggingen på 0,1 mill. kroner. Det vil si at 12 kommuner utenfor forvaltningsområdet i samisk språk ikke blir kompensert, og i snitt får 30 000 kroner mindre i tilskudd i 2023 enn i 2022.