Næringen vil redusere sukker i mat og drikke

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie fikk i dag presentert mat- og drikkenæringens planer for å redusere nordmenns inntak av sukker før 2018.

- Jeg er veldig glad for at næringen sier at den vil være en del av løsningen og ta ansvar for å redusere av sukkerinnholdet i mat og drikke. Dette vil være med på å bedre helsa til både nåværende og framtidige kunder, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie etter møtet i Næringslivsgruppa med aktører fra mat- og drikkenæringen og handelen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Helse- og omsorgsdepartementet.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie er glad for mat- og drikkenæringen vil være en del av løsningen og ta ansvar for å redusere sukkerinnhold i mat og drikke. Foto: Helse- og omsorgsdepartementet.

Norske barn og voksne får i seg for mye sukker. Rundt 13 prosent av energien de fleste får i seg i løpet av en dag, kommer fra sukker. Anbefalt inntak er 10 prosent. Høyt inntak av sukker gir økt risiko for overvekt, diabetes 2 og karies. Redusert inntaket av sukker, gir redusert risiko.

- Å redusere sukker i mat og drikke vil har stor betydning for folkehelsa. Det er en stor jobb som myndigheter og næringsliv må gjøre sammen. Jeg vet at vi kan få til dette uten reguleringer, men med samarbeid. Det har vi sett i samarbeidet med å redusere salt og mettet fett i maten. Myndighetene vil gjennom kampanjer øke bevisstheten om sukkerets betydning for helsa. Jeg er glad for at mat- og drikkevarebransjen vil bidra gjennom sine virkemidler, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. 

Det er stor variasjon i folks inntak av sukker. Det er derfor nødvendig med et målrettet arbeid fra både næringslivet og myndighetene.

- Vi må særlig se på tiltak som kan redusere sukkerinntaket i utsatte grupper, ikke minst barn og unge. Jeg er derfor spesielt glad for at bransjen vil vurdere porsjons- og pakningsstørrelse og markedsføring av produkter som appellerer til barn. Det vil gi resulter, både for de som syns det enkelt og for de som syns det er vanskelig å velge sunt, sier Høie.

Om Næringslivsgruppen

Næringslivsgruppen består av aktører fra mat- og drikkenæringen og handelen, blant andre REMA 1000, Orkla, NorgesGruppen og Tine. Målet er å bli enige om konkrete tiltak som kan bidra til å bedre kostholdet i befolkningen i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet og målene fra Verdens helseorganisasjon om reduksjon i salt, sukker og mettet fett.

WHO-mål som Norge har sluttet seg til

Norge har sluttet seg til WHOs målsetting om å redusere for tidlig død av ikke smittsomme sykdommer som kreft, kols, diabetes og hjerte- og karsykdommer med 25 prosent innen 2025. For å nå dette målet, må risikoen knyttet til tobakk, alkohol, fysisk inaktivitet, usunt kosthold, overvekt og fedme reduseres. Inntaket av sukker bør reduseres fra 13 til 10 prosent.

Les notatet fra Næringslivsgruppen om reduksjon av inntak av tilsatt sukker i befolkningen