Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Tettere samarbeid med Latvia

Dette innholdet er mer enn 4 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Under NATOs forsvarsministermøte i dag møtte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sin latviske kollega Raimonds Bergmanis, for bilaterale samtaler og undertegning av en avtale om forsterket materiellsamarbeid.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide med sin latviske kollega Raimonds Bergmanis.
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide med sin latviske kollega Raimonds Bergmanis. Foto: Marita Hundershagen, FD

Denne avtalen skal bidra til et enda tettere samarbeid innenfor områder som utvikling og anskaffelser av nytt materiell med tilhørende industrisamarbeid, utdanning, øvelser og deltakelse i internasjonale operasjoner.

- Latvia er en viktig og verdsatt partner, og materiellsamsarbeidet har i mange år vært en viktig del av det tette forsvarssamarbeidet mellom landene. Gjennom kjøp og donasjoner av norsk overskuddsmateriell, har Latvia blitt satt i stand til å utruste vesentlige deler av sin forsvarsstruktur med relevant materiell av god kvalitet, sier forsvarsministeren.

Forsvarssamarbeidet med Latvia startet på 1990-tallet. Materiellsamarbeidet mellom de to landene har i mange år vært sentralt, mens det i dag er NATOs beroligelsestiltak som preger samarbeidet. 

- Norge og de baltiske land hadde gjennom mange år i et tett og viktig alliert samarbeid i krevende operasjoner i Afghanistan. Samarbeidet mellom norske og især latviske spesialstyrker er fortsatt tett.

Som en følge av den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen og uro i nærområdene har Latvia økt sitt forsvarsbudsjett.

- I disse utfordrende tider er det viktig at NATO-allierte bruker mer på forsvar, og bruker ressursene bedre. Alliansen oppgave er å beskytte medlemslandene mot enhver trussel. NATOs støtte til sine østlige allierte, inkludert Latvia, har igjen blitt bekreftet under dagens møte, avslutter forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.