Norges bidrag til operasjon Gritrock avsluttet

Torsdag 19.februar landet en Hercules C130J på Gardermoen etter det siste transportoppdraget for britenes operasjon Gritrock. –Norges bidrag til operasjon Gritrock har vært av stor betydning for britenes kamp mot ebola i Sierra Leone. Denne innsatsen skal personellet ved 135 Luftving vært meget fornøyde med, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Forsvarets C130J Hercules laster av gods i Sierra Leone. Foto: Asgeir Spange Brekke

14.oktober 2014 bestemte regjeringen at en C130J Hercules skulle stilles til disposisjon for britenes operasjon Gritrock i Sierra Leone og allerede den 19.oktober startet den første transportrunden.

-Det er alltid en del planlegging i forkant av slike operasjoner for å få på plass reiserute og diplomatiske klareringer, men når vi fikk alt på plass har gjennomføringen av oppdraget gått uten store problemer, sier oberstløytnant Rune Støtvig sjef for 335 skvadronen ved 135 Luftving på Gardermoen.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter

-Regjeringen har sett det som viktig å støtte den internasjonale innsatsen mot ebola med en rekke ulike virkemidler, både sivile og militære kapasiteter. En robust internasjonal innsats har vært viktig for å hindre ytterligere spredning av ebola. 135 Luftving har gjort en strålende jobb for å løse oppdraget. Dette var et viktig oppdrag for oss og britene er meget fornøyde med jobben som er gjort. 135 Luftving er en avdeling som blir brukt mye og vi gjør det med den trygghet om at personellet på Gardermoen alltid løser oppdragene på en meget tilfredsstillende måte, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

335 squadronens C130J til Sierra Leone
Luftforsvarets C130J Hercules var Norges bidrag til britene operasjon Gritrock. Foto: Asgeir Spange Brekke

Klikk for å se video:

Norges bidrag avsluttet i OP Gritrock.mp4

Mange av de ansatt på Gardermoen har arbeidet hardt for å gjennomføre oppdraget. Til sammen har det blitt 23 turer til Sierra Leone siden oktober.

– Reiseruten vår har gått fra Gardermoen til Storbritannia, så til Lisboa i Portugal, Dakar i Senegal og så inn til Sierra Leone. Returen har gått via Lisboa og hjem til Gardermoen hvis det ikke har vært returgods til Storbritannia, sier Støtvig. Denne rundturen har mannskapene på Gardermoen gjennomført to ganger i uken.

Totalt har luftvingen fraktet 120,28 tonn med cargo, og Luftforsvarets C130J har tilbragt 588 timer i luften under denne operasjonen. Flyene har fraktet nødhjelp, medisinsk utstyr og operasjonelt utstyr for drift av britenes leire.

Til toppen