Norsk-fransk samarbeid for grønn industriell transformasjon

På vegne av Norges næringsminister Jan Christian Vestre, ble statssekretær Anne Marit Bjørnflaten og Frankrikes industriminister Roland Lescure i dag enige om å styrke fransk-norsk dialog og samarbeid for grønn industriell transformasjon, herunder bl.a. karbonfangst og -lagring (CCS).

Minister of Industry Roland Lescure og statssekretær Anne Marit Bjørnflaten

Ministrene er enige om å jobbe mot et strategisk industripartnerskap som skal dekke flere områder av gjensidig interesse. Norge og Frankrike er nære europeiske partnere og allierte og har et langvarig økonomisk samarbeid. I sammenheng med den raske utviklingen av netto null-teknologier, vil dialogen og samarbeidet styrke de to landenes allerede nære industri- og energirelasjoner og bidra til nye muligheter for norske og franske bedrifter. Særlig vil muligheter innen CCS, kritiske materialer, batteriproduksjon og resirkulering, og fornybar energi kunne springe ut av dette samarbeidet.

Ministrene er enige om å møtes i Paris i januar for andre utgave av Fransk-norsk forum for grønn industri for å videre utvikle partnerskapet.

– Avkarboniseringen av våre økonomier vil kreve en industriell revolusjon: en massiv utbygging av netto null-teknologier i de neste tre tiårene. Til det trengs internasjonalt industrisamarbeid mer enn noen gang. Dette er grunnen til at vi ønsker å styrke dialogen mellom norsk og fransk industri, som anses som ledende innen avkarbonisering. Karbonfangst og -lagring vil være en hjørnestein i dette samarbeidet, det imponerende CO2-lagringsprogrammet i regi av Norge gjør landet til en naturlig partner for den franske industrien som nylig forpliktet seg til ambisiøse fangstmål for 2030 i planen presentert i juni av Agnès Pannier-Runacher og meg selv. Men jeg er også sikker på at denne dialogen vil være nyttig utover CCS, fra kritiske mineraler og batterier til grønn ammoniakk, fornybar energi og lavkarbonenergi, sa industriminister Roland Lescure. 


– I dag ble Norge og Frankrike enige om å styrke vår industridialog og -samarbeid, som en oppfølging av intensjonsbrevet om å fremme samarbeid om karbonfangst og -lagring (CCS) signert i desember i fjor. Jeg er trygg på at nærere samarbeid mellom oss kan gi viktige bidrag i arbeidet med klimanøytralitet og vise seg verdifullt på flere områder. Jeg ser frem til å utforske mulighetene som ligger innen f.eks. hydrogen, grønn maritim, CCS, batterier. Jeg er imponert over den franske regjeringens ambisiøse planer og den viktige rollen Frankrike tar internasjonalt for å løse klimakrisen, sa næringsminister Jan Christian Vestre.  

Gruppebilde
Fra venste: Mr. Eric Bourden (Associate Director General, Vicat), Ms. Nelly Nicoli (CEO, Elengy), Mr. Jean-Luc Guiziou (SVP E&P, TotalEnergies), HE Florence Robine French Ambassador to Norway, Minister for Industry Roland Lescure, Statssekretær Anne Marit Bjørnflaten, Mr. François Petry (CEO, LafargeHolcim), Mr. Cedric de Vicq (CEO, Europe Lhoist), Mr. Thierry Trouvé (CEO, GRTgaz), Mr. Dominique Mockly (CEO, Teréga) and Mr Frédéric Choblet (Head of Economic Department of the French Embassy)


Norge og Frankrike har begge presentert ambisiøse planer for at det grønne skiftet skal finne sted:

Den franske regjeringen presenterte i sommer sin industriøkologiske plan, en omfattende 2030-strategi for avkarbonisering av økonomien, med mål om å halvere landets karbonutslipp i løpet av det neste tiåret. Denne planen inkluderer strategier for å utvikle flere industrielle nøkkelteknologier som batterier, hydrogen, karbonfangst, fornybar elektrisitet og varmeproduksjon, samt en nasjonal plan for utvinning av kritiske mineraler, presentert i fellesskap av energi- og industriministrene Agnès Pannier-Runacher og Roland Lescure. En grønn industrilov, inkludert en skatterabatt for alle grønne næringer, ble vedtatt av parlamentet i oktober 2023 for å fremskynde gjennomføringen av disse strategiene.

Denne høsten presenterte den norske regjeringen Veikart 2.0: Grønt industriløft, som gjør opp status for utviklingen og gjennomføringen av de 100 tiltak som ble introdusert for ett år siden, samt inkluderer rundt 50 nye og to nye satsningsområder: solindustri og design/ferdigvarer. Veikart 2.0 er en oppdatert versjon av Veikart for Grønt industriløft fra 2022 som skal sikre den grønne omstillingen med fokus på syv satsingsområder, hhv. havvind, batterier, hydrogen, CO2-håndtering, prosessindustri, maritim industri samt skog og treindustri og andre bioøkonomiske sektorer.