Historisk arkiv

Litt flere kvinner med stemmetillegg på årets valglister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Tallene for årets valglister viser at 43 prosent av kandidatene som partiene prioriterer med stemmetillegg, er kvinner. Dette er en økning på 1,6 prosentpoeng sammenlignet med valglistene fra 2015.

Partier og lister har et stort ansvar for å rekruttere og sette flere kvinner på valglistene, og på såkalte "sikre plasser", minte kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland partiene om i vår.

Fortsatt en vei å gå

Ved kommunestyrevalg har partiene mulighet til å gi et stemmetillegg til kandidater på valglistene som de vil ha inn i kommunestyret. Som velger kan en påvirke hvem på valglistene som til slutt blir valgt ved å gi personstemmer.

− Jeg ønsker at flere kvinner skal engasjere seg i lokalpolitikken. Det er positivt atpartiene prioriterer flere kvinner og at kvinner står øverst på valglistene som blir presentert for velgerne. Det viser at partiene har gjort en jobb med å spørre flere kvinner om å stille til valg, men fortsatt har vi en vei å gå før vi får balanse av kvinner og menn i mange kommunestyrer, sier Mæland.

Mæland sendte brev til alle lokalpartier som stilte liste ved forrige lokalvalg i forkant av partienes nominasjoner. Brevet skulle motivere de til å sikre en god balanse av kvinner og menn på valglistene. I tillegg sendte hun brev til partiene på Stortinget.

Flere kvinner med stemmetillegg

Partiene har tidligere prioritert langt flere menn enn kvinner på de øverste plassene og med stemmetillegg, når de har satt sammen sine valglister. Slik er det i år også. Men nye tall fra SSB viser at 1,6 prosentpoeng flere kvinner har fått stemmetillegg, sammenlignet med 2015. Imidlertid er det en nedgang på 6 prosentpoeng i andelen kvinner med stemmetillegg på lokale lister og parti som ikke er representert på Stortinget.

− Vi trenger flere kvinner i mange av kommunestyrene våre. Flere kvinner vil styrke lokalpolitikken, og bidra til at de politiske beslutningene i større grad speiler behovene og synspunktene til alle innbyggerne. I tillegg må vi beholde de flinke kvinnene vi allerede har, sier Mæland.

Digitalt kommunebarometer

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har laget et digitalt kommunebarometer, som viser andelen kvinner i lokalpolitikken i alle kommuner ved lokalvalget i 2015 - også andelen som partiene har gitt stemmetillegg.

Her kan velgere, partier, kommuner, journalister og andre, sammenligne kommuner med landsgjennomsnittet og med andre kommuner. Departementet oppdaterer barometeret etter lokalvalget.

 

 

Kommunal- og moderniseringsdepartementets pressetelefon: 22 24 25 00