Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Nytt merke skal gi flere læreplasser

Bedrifter som har lærlinger får nå sin egen merkeordning. – Vi vil at bedrifter skal få mulighet til å vise frem at de har lærlinger, og jeg håper det fører til at vi som forbrukere velger å bruke lærebedrifter, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Bilde av kunnskapsministeren
Billedtekst: Lucky Frisør i Arendal er den første bedriften i Norge som kan smykke seg med merket for godkjent lærebedrift. Lucky har sju salonger og har hatt lærlinger siden 1979. Torbjørn Røe Isaksen var til stede da merket ble hengt opp. Foto: KD

Målet er at merket både skal bidra til flere læreplasser for ungdom og større omsetning for lærebedriftene.

– I dag er det vanskelig å vite om en bedrift har lærlinger eller ikke. Skal du få satt opp en garasje, klippet deg eller pusset opp badet, bør du velge å kjøpe tjenesten hos en bedrift med lærlinger, sier Røe Isaksen.

Det er stor mangel på læreplasser i Norge, og det bidrar til at ungdommer ikke får fullført videregående opplæring. Hvert år er det mellom 6 000 og 8 000 som står i kø for en læreplass.

– Det er et veldig dårlig signal til ungdommer som ønsker seg fagutdannelse. Vi må gjøre mer for at både det offentlige og det private tar inn flere lærlinger, og merkeordningen er ett av flere tiltak regjeringen har satt i verk, sier Røe Isaksen.

Merket for godkjent lærebedrift har en smidd L som symbol, og det blir nå tilgjengelig for alle bedrifter som har lærlinger. I første omgang er det laget merker som kan klistres på butikkvinduer og dører slik at kundene enkelt kan se at det en godkjent lærebedrift.

– Merket skal også være et kvalitetsstempel for bedriften eller virksomheten. Bedrifter som investerer i å ha lærlinger er opptatt av kunnskapsoverføring og kvalitet. De tar samfunnsansvar og nå får de mulighet til å vise det tydelig også for kundene sine, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Til toppen