Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Ønsker tettere sikkerhetspolitisk samarbeid med Frankrike

Statsminister Erna Solberg møtte i dag Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris. Sikkerhetspolitikk og klima var blant temaene på agendaen.

President Emmanuel Macron tar i mot satsminister Erna Solberg i Elyséepalasset i Paris.
President Emmanuel Macron tar i mot statsminister Erna Solberg i Elyséepalasset i Paris. Foto: Maria Korkunc/Statsministerens kontor

– Båndene mellom Norge og Frankrike er sterke, og dette besøket har styrket forholdet vårt ytterligere, sa Solberg etter møtet med Macron i Elyséepalasset.

Norge, Frankrike og Europa har felles utfordringer på en rekke områder. Det er helt avgjørende med et felles europeisk samarbeid, mener statsministeren.

– Frankrike er for oss et prioritert land for tettere sikkerhetspolitisk samarbeid. For Norge er det også viktig å samarbeide tett med EU for å ivareta norske interesser. Dette vil være en fordel også for EU, sier Solberg.

Møte i Elyséepalasset i Paris.
Møte i Elyséepalasset i Paris. Foto: Maria Korkunc/Statsministerens kontor

Statsministeren benyttet også anledningen til å ta opp Norges interesser i Brexit-prosessen.

– Det er viktig at vi får på plass de samme ordningene som EU vis-à-vis Storbritannia, og at de trer i kraft samtidig. Det sikrer oss forutsigbarhet og likebehandling av norske interesser, spesielt i vårt eget hjemmemarked.

Også klima var et naturlig samtaleemne mellom de to lederne. Macron har tatt en aktiv rolle på klima, noe statsministeren setter pris på.

– Jeg takket Macron for hans klimaengasjement og for det vellykkete klimatoppmøtet han arrangerte i fjor. I likhet med Frankrike har Norge høye klima-ambisjoner, spesielt knyttet til innovasjon og næringsliv. Vi har i dag snakket om hvordan vi kan styrke vårt samarbeid på dette feltet for å støtte opp om FNs bærekraftsmål og gjennomføring av Parisavtalen.

Til toppen