Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norge gir 60 millioner kroner til minerydding på Sri Lanka

Regjeringen gir 60 millioner kroner over tre år til mineinnsatsen på Sri Lanka.

- Sri Lanka har vært et land hardt rammet av miner men nærmer seg nå målet om å bli minefritt. Norge har i år presidentskapet i Minekonvensjonen og vil bistå Sri Lanka med å nå dette viktige målet, sier utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Bidraget ble kunngjort da statssekretær Marianne Hagen møtte statsminister Ranil Wickremesinghe i Colombo i dag. Ved hjelp av nasjonale og internasjonale organisasjoner, samt militæret, har Sri Lanka gjort en stor mineryddingsinnsats. I desember 2018 var 94 prosent av de minelagte områdene ryddet og frigjort. Norges bidrag støtter den viktige innsatsen myndighetene gjør på området.

- Mineryddingsarbeidet er en viktig del av forsoningsarbeidet og gjør at familier som ble tvunget til å forlate sine hjem under krigen kan flytte tilbake, sier Eriksen Søreide. 

Støtten til minerydding er en del av Norges forpliktelser under Minekonvensjonen, som ble vedtatt i Oslo i 1997. I 2018 bidro regjeringen med 325 millioner kroner til minerydding i 18 land. Innsatsen blir videreført på samme nivå i 2019 og er også i tråd med Norges nye humanitære strategi.

Den norske støtten vil bli fordelt på to operatører som lenge har jobbet med minerydding i landet: Mines Advisory Group (MAG) og The Halo Trust. Norges fokus er på humanitær minerydding for å beskytte sivile.

Pressekontakt: UDs pressevakt, mobil 23 95 00 02 (ikke sms).

Til toppen