Prisdryss over norskstøttede prosjekter

EØS-midlene

Under utdelingen av Europa Nostra-prisene i Aten helgen, fikk flere norskstøttede prosjekter priser og hederlig omtale.

Chalet of the Countess of Edla. Bygget er restaurert og gjort tilgjengelig for publikum. Foto: Europa Nostra

Under utdelingen av Europa Nostra-prisene i Aten helgen, fikk flere norskstøttede prosjekter priser og hederlig omtale.

En av hovedprisene gikk til et prosjekt i Sintra i Portugal for restaureringen av Chalet of the Countess of Edla (bildet over) bygget på midten av 1800-tallet. Bygningen forfalt etter at monarkiet i Portugal ble avskaffet i 1920 og brant i 1999.

Med norsk støtte gjennom EØS-midlene er trebygningen restaurert og gjort tilgjengelig for publikum. Prosjektet får skryt for å ha lagt stor vekt på forskning og undersøkelser for å bringe huset mest mulig tilbake til opprinnelig stand.

Se video
Les mer om prosjektet

Deler av trehusbebyggelsen i Kuldiga, Latvia. (Foto: UD)


Også etableringen av senteret for konservering av trearkitektur i Kuldiga, Latvia, ble hedret med Europa Nostra-prisen for 2013. Senteret er etablert med støtte frå EØS-midlene, og får særlig skryt for å ta vare på og videreføre viktige håndverkstradisjoner. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Maihaugen på Lillehammer og Frogn kommune.

Les mer om prosjektet
Se video

Europa Nostra som er en sammenslutning av frivillige organisasjoner som arbeider for bevaring av viktig europeisk kulturarv. Organisasjonen benyttes som rådgiver av blant annet Europarådet og UNESCO. Europa Nostra-prisene deles ut i samarbeid med Europakommisjonen, og er den mest prestisjefylte prisen for bevaring av europeiske kulturarv.

I 2012 ble et annet norskstøttet prosjekt i Litauen hedret med Europa Nostra-prisen.

Til toppen