Regjeringens frigjøringslunsj for veteraner og tidsvitner

Torsdag 19. august hedrer regjeringen veteraner og tidsvitner fra andre verdenskrig med en frigjøringslunsj på Den norske opera og offisiell åpning av en ny utstilling på Roselottet.

Kong Harald møter veteraner og tidsvitner utenfor Operaen
H.M. Kongen i samtale med veteraner. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

- Andre verdenskrig er den største tragedien som har rammet Norge i moderne tid. De som er våre hedersgjester i dag har alle fått føle krigens konsekvenser på kroppen. Innsatsen som ble gjort under krigen må ikke glemmes, sier statsminister Erna Solberg.

På grunn av pandemien har 75års-markeringen vært utsatt et år. H.M. Kongen, H.K.H. Kronprinsen og prinsesse Astrid Fru Ferner, Stortingets visepresident, statsministeren, statsråder og representanter fra det offisielle Norge er tilstede under markeringen.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i samtale med veteran utenfor Operaen
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i samtale med veteran utenfor Operaen i Oslo. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

- Det var den samlede innsatsen som gjorde seieren mulig. Likevel var det mange som ikke fikk den anerkjennelsen de fortjente da krigen var over. Selv om myndighetene senere har gitt uttrykk for sin anerkjennelse, må vi erkjenne at tiår med forsømmelse har satt spor. I dag er vi samlet for å hedre, men også å minne hverandre om hva som kreves når vår frihet står på spill, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Statsminister Erna Solberg tar imot veteraner utenfor Operaen.
Statsminister Erna Solberg tar imot veteraner og tidsvitner. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret