Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norske muligheter i latin-amerikanske vekstøkonomier

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Statssekretær Morten Høglund gjennomførte en rekke bilaterale samtaler i både Chile og Peru, deltok i presidentinnsettelsen av Michelle Bachelets og møtte representanter for norsk næringsliv da han besøkte de to landene i mars.

Statssekretær Morten Høglund besøkte Peru og Chile 7.-12. mars. De to landene er sammen med Mexico og Colombia med i den nyetablerte handelssammenslutningen Stillehavsalliansen.

Høglund gjennomførte en rekke bilaterale samtaler i begge land, deltok i presidentinnsettelsen av Michelle Bachelets og møtte representanter for norsk næringsliv. Et betydelig antall norske selskaper har etablert seg i begge land, blant annet innen vannkraft og fiskeri- og oppdrettsnæringen.

- I løpet av denne våren vil utenriksminister Brende og jeg ha besøkt alle fire landene i Stillehavsalliansen. Peru, Chile, Mexico og Colombia har alle hatt god økonomisk vekst det siste tiåret. Peru har ledet an med en gjennomsnittlig vekst på 6,6 prosent. Her finnes gode muligheter for norsk næringsliv innenfor en rekke sektorer som eksempelvis energiforsyning og fiskeri, sier statssekretær Høglund.

Statssekretær Morten Høglund (i midten) på besøk på vannkraftverket Tinguirica Energía i Chile. (Foto: Stian Christensen, UD)

Under besøket møtte Høglund både det norsk-chilenske handelskammeret og det nordiske handelskammeret i Peru, samt representanter for en rekke norske selskaper. Næringslivet i landene bekreftet at veksten innebærer at behovet for energi øker sterkt og at det innenlandske markedet er i vekst. Dette gjør de langsiktige framtidsutsiktene gode for norske energi- og fiskeribedrifter. I møtene med næringslivet la statssekretæren vekt på at næringsfremme er en stadig viktigere oppgave for norsk utenrikstjeneste.

- I tillegg til Brasil, er det i landene i Stillehavsalliansen som Norge har de største næringsinteresse i Latin-Amerika. Når vi får ratifisert frihandelsavtalen med Colombia, vil vi ha inngått frihandelsavtaler med alle fire land i denne handelssammenslutningen, sier Høglund.

I Chile besøkte Høglund Tinguirica Energía sine vannkraftverksinstallasjoner i Colchagua-dalen. SN Power (eid av Statkraft og Norfund) har operert i Chile siden 2004 og er medeier i anlegget. Landbruket i området er avhengig av en stabil og forutsigbar vanntilførsel fra Tinguiririca-elven. Selskapet har tatt initiativ til en dialog med de lokale bøndene for å finne en løsning på irrigasjonsutfordringene, og går med dette foran med et godt eksempel når det gjelder samfunnsansvar.

De politiske møtene i begge land bekreftet de gode bilaterale relasjonene. I tillegg til næringsliv og handel stod energispørsmål, kvinners rettigheter og likestilling, urfolks situasjon samt nye utviklingsmål for perioden etter 2015 på agendaen.