Historisk arkiv

Romania i EUs førersete

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

1. januar overtar Romania formannskapet i EUs ministerråd. Under mottoet «Samhold, en felles europeisk verdi», vil formannskapslandet prioritere et tryggere, sikrere og et mer samlet Europa. Her er alt du trenger å vite om ulven i Romanias logo og Romanias politiske prioriteringer.

Foto: romania2019.eu

Foto: Romania2019.eu

Formannskapet i Rådet for den europeiske union går på omgang mellom de 28 medlemsstatene og overføres fra en medlemsstat til en annen hver sjette måned, det vil si den 1. januar og 1. juli hvert år. Nå er det Romania sin tur til å overta stafettpinnen for aller første gang. Romania ble medlem av EU i 2007, og begynner i januar et 18 måneder langt trioformannskapssamarbeid med Finland og Kroatia.

– I en situasjon med komplekse globale utviklinger har EU et økt internasjonalt ansvar. Gjennom det rumenske formannskapet ønsker vi å bidra til at det fortsatt er en prioritet, sa statsminister Viorica Dăncilă på Bucharest Forum tidligere i høst.

Det rumenske formannskapet har fire hovedtemaer i sitt program:

  • Et integrert Europa
  • Et tryggere Europa
  • Europa som en sterkere global aktør
  • Et Europa med felles verdier

Les mer om formannskapet og hovedprioriteringene her.

Samhold og bærekraftsmål

Under EU-toppmøtet i desember presenterte trioformannskapet bestående av Romania, Finland og Kroatia sitt program for de neste 18 månedene. Der kommer det blant annet frem at de skal legge vekt på bærekraftsmålene og 2030-agendaen.

I desember ble det også klart at EU, Island og Norge tar viktige steg for klimadugnad ved å bli enige om neste skritt mot en avtale om felles oppfyllelse av utslippsmålet for 2030. Det kan du lese mer om her.

I tillegg skriver trioformannskapet at de ønsker de å jobbe for å styrke økonomisk, sosial og territorial samhørighet i unionen.

Du kan lese hele trioformannskapets program her.

Statsminister Viorica Dăncilă talte om det kommende rumenske formannskapet og europeisk samhold, under Bucharest Forum tidligere i høst. Foto: Aspen Institute Romania

Statsminister Viorica Dăncilă presenterte det kommende rumenske formannskapet under Bucharest Forum tidligere i høst. Foto: Aspen Institute Romania

Europavalg og brexit

Når Romania overtar EU-formannskapet fra Østerrike 1. januar, går EU inn i en periode med forberedelser til valg til Europaparlamentet. I mai vil innbyggerne i det som blir 27 EU-land velge et nytt parlament. Resultatet vil stake kursen for sammensetningen av den neste Europakommisjonen og andre toppjobber i EUs institusjoner.

Sammen med valget vil også brexit være en sentral sak på EUs dagsorden til våren.

Hva betyr brexit for deg? Les mer her.

Formannskapets logo

I forberedelsene til formannskapet arrangerte Romania en konkurranse for å finne logo for formannskapet.   

15 år gamle Ioan Dobrinescu gikk av med seieren i konkurransen og står bak den offisielle logoen til formannskapet. Den er illustrert med en ulv og skal vise til et bevegelig, selvsikkert og dynamisk EU, som bekrefter sin forpliktelse til å ta vare på biologisk mangfold.  

– For meg må den europeiske union være selvsikker, sterk. Ja, som en ulv. Ut ifra det vi har lært gjennom historien er ulven representert i alle europeiske kulturer. I tilligg har jeg lært på skolen at Romania har den største ulvepopulasjonen i Europa. Jeg er glad i å beskytte naturen, sa vinneren.  

Du kan lese mer om den offisielle logoen til formannskapet her.  

15 år gamle Ioan Dobrinescu har laget den offisielle logoen til det rumenske formannskapet. Foto: romania2019.eu

15 år gamle Ioan Dobrinescu har laget den offisielle logoen til det rumenske formannskapet. Foto: Romania2019.eu

Visste du dette om Romania og EU?

  • Romania er det niende største landet i EU i forhold til flateinnhold.
  • Romania er det nest største mottakerlandet av EØS-midler. Romania har mottatt EØS-midler siden landet ble medlem av EU i 2007. For perioden 2014-2021 er det satt av omlag 503 millioner euro til Romania. Støtte til styrking av justissektoren, sivilt samfunn, sosial inkludering, næringsutvikling og innovasjon er viktige innsatsområder.
  • Romania ble medlem av EU i 2007.
  • Romania har 32 parlamentarikere i Europaparlamentet.

Kilde: europa.eu