Historisk arkiv

Setter psykisk helse på verdens dagsorden - Høie deltar på internasjonalt toppmøte om psykisk helse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

På Verdensdagen for psykisk helse deltar helseminister Bent Høie på et internasjonalt toppmøte om psykisk helse. På vegne av Norge undertegnet statsråden en erklæring om å prioritere psykisk helse og å jobbe for å likestille psykisk og fysisk helse.

Toppmøtet arrangeres av den britiske regjeringen i samarbeid med Verdens Helseorganisasjon (WHO) og Organisasjonen for europeisk samarbeid og utvikling (OECD). Over 40 land er representert på møtet, og målet er å arrangere et årlig toppmøte om psykisk helse.

-  Jeg er svært glad for dette initiativet fra Storbritannia. Vi må løfte psykisk helse høyere opp på den internasjonale dagsorden. Det er bra at den felles erklæringen likestiller psykisk og fysisk helse, men vi savner en tydeligere vektlegging av brukerinvolvering, menneskerettigheter og reduksjon i bruken av tvang. Dette vil vi jobbe videre med, sier helseminister Bent Høie.

Som en del av markeringen av verdensdagen for psykisk helse deltar statsråden på en mottakelse hos statsminister Theresa May i 10 Downing Street.

– Theresa May har, i likhet med Erna Solberg, gjort psykisk helse til en prioritet for regjeringen. Jeg er glad for at vi har statsministere som satser på psykisk helse og løfter dette feltet, sier Høie.

Høie deltar også på et møte i Alliance of Champions of Mental Health. Dette er et felles initiativ fra helseministerne i Storbritannia, Canada og Australia for å løfte psykisk helse både nasjonalt og internasjonalt.

- Det er viktig med erfaringsutveksling og internasjonalt samarbeid. Flere av de større satsingene på psykisk helse i Norge de siste årene er inspirert av tjenester i andre land. Jeg har stor tro på at internasjonalt samarbeid kan føre til nye og bedre løsninger også her hjemme, sier Høie.

Oppsøkende behandlingsteam etter ACT/FACT-modellene, Rask psykisk helsehjelp og Individuell jobbstøtte er alle inspirert av programmer og tjenester utviklet i andre land.

Samtidig mener Høie at Norge har erfaringer og nyvinninger som andre land kan lære av.

– Særlig medikamentfrie behandlingstilbud, involvering av pasienten i behandlingen og å likestille psykisk helse med fysisk helse i folkehelsearbeidet fenger interesse ute i verden, sier Høie.