Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Enighet om rammene for en politisk løsning i Sør-Sudan

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Jeg er glad for at vi nå ser en positiv utvikling i Sør-Sudan. Igad og partene skal ha anerkjennelse for å ha tatt et viktig skritt mot en fredelig løsning på konflikten. De videre forhandlinger kommer ikke til å bli enkle og partene må nå vise at de faktisk gjennomfører det de har avtalt, sier utenriksminister Børge Brende.

President Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar ble under et toppmøte i den regionale samarbeidsorganisasjonen Igad (Intergovernmental Authority on Development Organisation) 10. juni enige om rammene for en politisk løsning på konflikten i Sør-Sudan. De to partene forpliktet seg til å stanse kamphandlingene og komme til enighet om etableringen av en overgangsregjering i løpet av 60 dager.

- Fristen for etablering av en overgangsregjering er et klart uttrykk for den ansvarlighet det internasjonale samfunn forventer av partene i denne konflikten. Norge støtter Igads sterke engasjement for hindre ytterligere kamphandlinger gjennom opprettelsen av en overvåkingsmekanisme som skal avdekke brudd på våpenstillstandsavtalen samt bidra til å sikre humanitær tilgang i Sør-Sudan, sier Brende. 

- Vi vil både videreføre vår støtte til Igad og fortsette å engasjere partene direkte slik at avtalene kan oppfylles. Dette er avgjørende for at løftene om nødhjelp fra den humanitære giverkonferansen i Oslo 19.-20. mai kan komme befolkningen i Sør-Sudan til gode, sier utenriksministeren.