Solberg møtte overlevende etter Hiroshima og Nagasaki

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Statsminister Erna Solberg møtte i dag Shohei Tsuiki og Emiko Okabe, som overlevde atombombene i Hiroshima og Nagasaki.

- I dag har jeg hørt sterke vitnesbyrd om lidelsene og de menneskelige konsekvensene av bruken av atomvåpen, sa statsminister Erna Solberg etter møtet med de to. De er i landet i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris.

Statsminister Erna Solberg møtte i dag Shohei Tsuiki og Emiko Okabe, som overlevde atombombene i Hiroshima og Nagasaki.
Statsminister Erna Solberg møtte i dag Shohei Tsuiki og Emiko Okabe, som overlevde atombombene i Hiroshima og Nagasaki. Foto: Statsministerens kontor

Det er i år 70 år siden atombombene ble sluppet over de to japanske byene, og i forbindelse med jubileet er 88 år gamle Tsuiki og 78 år gamle Okabe, fra henholdsvis Nagasaki og Hiroshima, invitert til Oslo av Nobelkomiteen.

Statsminister Solberg var i samtalen med de to opptatt av de menneskelige konsekvensene av å bruke atomvåpen.

- Regjeringens nedrustnings- og ikke-spredningspolitikk er basert på målet om en kjernevåpenfri verden. Norge spiller derfor en aktiv rolle internasjonalt når det gjelder ikkespredning og nedrustning, og har vært med på å sette de humanitære konsekvensene av kjernevåpen på den internasjonale agendaen.

Arbeidet vi gjør innen kontroll av arbeidet med nedrustning er et viktig bidrag. Vi arrangerte en internasjonal konferanse om dette i Oslo i november. Vi støtter aktivt opp om viktige internasjonale avtaler, som Prøvestansavtalen og Ikkespredningsavtalen samt organisasjoner som Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).