Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Slik brukes norsk bistand

Tallene for norsk bistand i 2019 ble lansert tirsdag 19. mai under overskriften «tall som teller».

Norge ga i 2019 rekordhøye 37,8 milliarder norske kroner til bistand. Syria var for fjerde år på rad det største mottakerlandet. Brasil, som i mange år mottok aller mest, har røket ut av listen over de ti største mottakerlandene, mens Mosambik har kommet inn.

22 prosent av norsk offisiell bistand gikk i fjor til partnere i sivilt samfunn. Denne andelen har vært ganske stabil de siste ti årene, men det faktiske beløpet som er bevilget til sivilsamfunnsorganisasjoner har økt med nesten tre milliarder siden 2010 – fra 5,6 milliarder til 8,5 milliarder.

– Vi vet at hjelpen som gis av sivilsamfunnsorganisasjoner når de fattigste landene og de mest sårbare menneskene. De gjør et livsviktig arbeid både innen helse, utdanning og klima. Og sivilsamfunnet når frem når myndigheter ikke kan. De holder myndighetene ansvarlige. Under pandemien ser vi at når grensene stenges og andre drar, så er organisasjonene fortsatt til stede, sa utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i forbindelse med lanseringen av tallene for 2019.

2019: Oversikt over de største mottakerlandene av norsk bistand. Grafikk: Norad
2019: Oversikt over de største mottakerlandene av norsk bistand.
Til toppen