Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Statsministeren deltok på toppmøte mellom Asia og Europa

Statsminister Erna Solberg deltok på toppmøtet ASEM 12 i Brussel 18. og 19. oktober sammen med representanter fra rundt 50 asiatiske og europeiske land.

Statsminister Erna Solberg på taket av Norway House i Brussel.
Statsminister Erna Solberg på taket av Norway House i Brussel. Foto: Marita Isaksen Wangberg

- ASEM-deltagelse er en nyttig og effektiv arena for politisk kontakt, og for å fremme våre politiske interesser overfor asiatiske og europeiske stats- og regjeringssjefer, sier statsminister Erna Solberg. 

ASEM (Asia Europe Meeting) er den sentrale møteplassen for politisk dialog mellom Europa og Asia. Norge ble med i 2012. Til sammen deltar 30 europeiske og 21 asiatiske land, samt Europa-kommisjonen, EUs utenrikstjeneste (EEAS) og sekretariatet til organisasjonen for østasiatiske nasjoner (Asean). ASEMs tre pilarer, politisk og økonomisk samarbeid samt kulturutveksling, står sentralt.

Presidenten i Europarådet, Donald TUSK, statsminister Erna Solberg, og presidenten i Europakommisjonen Jean-Claude Juncker.
Presidenten i Det europeiske råd, Donald Tusk, statsminister Erna Solberg, og presidenten i Europakommisjonen Jean-Claude Juncker. Foto: European Union

Handel er et sentralt tema under møtet.

- For Norge, som har en liten og åpen økonomi, er det multilaterale samarbeidet, og regelbaserte handelssystemet av stor betydning, sier statsminister Solberg. 

Foruten selve toppmøtet deltok statsministeren i ASEMs næringslivsforum (Asia Europe Business Forum), hvor hun holdt et innlegg om grønn skipsfart. På konferansen til Asia Europe Fund Young Leaders Summit deltok hun i en diskusjon om etisk lederskap og bærekraftsmålene.

Statsministeren hadde også en rekke bilaterale møter. Torsdag møtte hun Vietnam, Thailand og Kazakhstan. Fredag møtte hun Irland, Russland, Mongolia, Malaysia og Kambodia. Et hovedtema for samtalene var det norske initiativet rundt hav. 

Dette var også tema for samtalen med den russiske statsministeren Medvedev.

- Norge og Russland har et godt samarbeid på dette området allerede, og vi ønsker å fordype det ytterligere, sier statsminister Solberg. 

I møtet med Irland sto blant annet Brexit på agendaen. 

Til toppen