Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Ny visjon for nordisk samarbeid

De nordiske statsministrene møttes til en uformell samling i Reykjavik 20. august, der blant annet klima, hav og aktuelle utenrikspolitiske spørsmål sto på dagsorden.

De nordiske statsministrene
De nordiske statsministrene samlet i Reykjavik. Foto: Sigurjón Ragnar

Statsministrene fra Norge, Danmark, Island, Sverige og Finland besluttet i dag en «ny visjon» for det nordiske regjeringssamarbeidet, der målet er tydeligere strategiske prioriteringer om tre hovedmålsetninger: et grønt, et konkurransedyktig og et sosialt bærekraftig Norden.

– Vi har satt oss som mål at Norden skal bli verdens mest bærekraftige region innen 2030, og for å klare det må vi samarbeide enda tettere, sier statsminister Erna Solberg.

Bærekraft var også i fokus da statsministrene sammen med en gruppe ledere for store nordiske selskaper drøftet hvordan myndigheter og næringsliv kan arbeide sammen for å nå FNs bærekraftsmål.

– Det er ikke mulig for politikere å nå målene alene. Vi er avhengige av å ha med næringslivet på laget, og derfor er deres initiativ svært velkomment, sier Solberg.

Statsministrene diskuterte globale utfordringer og muligheter for nordisk-tysk samarbeid med den tyske forbundskansleren Angela Merkel.  

– Norden og Tyskland deler mange interesser, standpunkter og verdier. Derfor håper jeg dette kan bli innledningen til enda tettere nordisk-tysk dialog og samarbeid, ikke minst om klima og miljø, sier Solberg.  

Til toppen