Historisk arkiv

Støtter CO2-fangst fra industri

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

For første gang gir forskningsprogrammet CLIMIT nå støtte til CO2-fangst fra industriutslipp. Dette skjer etter at regjeringen besluttet å utvide støtteordningen for CLIMIT til også å gjelde utslipp fra industri.

For første gang gir forskningsprogrammet CLIMIT nå støtte til CO2-fangst fra industriutslipp. Dette skjer etter at regjeringen besluttet å utvide støtteordningen for CLIMIT til også å gjelde utslipp fra industri. 

Et prosjekt ved sementfabrikken Norcem i Brevik har nå fått 13 millioner i støtte (50 % av midlene) til å utrede beslutningsunderlaget for investering i et testanlegg for såkalt ”post-combustion” CO2-fangst. Norcem har planer om et testanlegg med inntil tre testrigger, som hver skal kunne fange 10.000 tonn CO2 i året. De vil sammen med organisasjonen European Cement Research Academy (ECRA) starte med å teste ut CO2-fangstteknologier som kan være relevante for sementindustrien generelt.

- Industrien står for store utslipp av CO2. Skal vi ta klimatrusselen på alvor er det derfor viktig at vi klarer å utvikle teknologi for å fange CO2 fra industrien – ikke kun fra energiproduksjon. I dag tar vi et viktig skritt i den retningen, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Omkring en fjerdedel av de norske CO2-utslippene stammer fra industrien. Olje- og energiministeren håper at den norske kompetansen som nå bygges opp kan bidra til å fremme internasjonale initiativ på CO2-håndtering fra industrien. Det finnes i dag om lag 2.500 store industrielle punktutslipp i verden. En stor andel av disse utslippene må fanges og lagres dersom verden skal unngå en global oppvarming på mer enn to grader.

 

Bakgrunn:
Forskning og utvikling av teknologier for CO2-håndtering i industrien blir dekket av CLIMIT-programmet, som administreres av Gassnova. CLIMITs mandat omfattet fremt til november i fjor CO2-håndtering av kullkraft og gasskraft.  I statsbudsjettet for 2010 ble det bevilget 180 millioner kroner til forskning, utvikling og demonstrering innenfor CCS. Dette er 30 millioner kroner mer enn i 2009. Utvidelsen av mandatet til å gjelde industriutslipp ble notifisert av ESA høsten 2010.

Relevante linker:

CLIMIT-programmet

Gassnova

Pressemelding om endring av CLIMIT-programmets mandat