Presseinformasjon

Statsministeren og landbruks- og matministeren til Svalbard globale frøhvelv

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Statsministeren er vertskap når representanter for rundt 30 genbanker fra hele verden samles på Svalbard den 25. februar for å deponere frøprøver til det globale frøhvelvet. Medlemmer fra FNs generalsekretærs pådrivergruppe for bærekraftmålene, som statsministeren leder sammen med Ghanas president Nanna Addo Dankwa Akufo-Addo, vil også være tilstede.

Frøhvelvet på Svalbard er verdens største sikkerhetslager for frø. Så langt er mer enn en million prøver av viktige matplanter blitt deponert av genbanker fra alle verdenshjørner. Frøhvelvet er etablert og fullfinansiert av den norske stat og driftes av Landbruks- og matdepartementet i samarbeid med NordGen og CropTrust.

- Klimaendringer og en dramatisk nedgang i artsmangfoldet gjør det viktigere enn noensinne å bevare den genetiske variasjonen blant verdens matplanter. Dette er livsviktig dersom vi skal klare å tilpasse matforsyningen til klimaendringene og en stadig økende befolkning, og samtidig nå bærekraftmål 2 om å utrydde sult innen 2030, sier statsministeren.

I februar vil representanter for genbanker fra hele verden samles i Longyearbyen til en konferanse etterfulgt av deponering av prøver til frøhvelvet. Dette vil være den største deponeringen av frø siden frøhvelvet ble åpnet i 2008 målt i antall institusjoner som deponerer samtidig. Det er også det første arrangementet som finner sted etter at en omfattende oppgradering av frøhvelvet ble ferdigstilt i 2019.

Statsministeren har invitert sine kolleger i pådrivergruppen for bærekraftmålene til Svalbard for anledningen. Gruppen vil ha samtaler om matsikkerhet og klimaendringer og delta i deponeringen til frøhvelvet.

Nærmere informasjon og program finnes på regjeringen.no.

Media som er interessert i å delta bes registrere seg her innen 2. februar: https://medvind.eventsair.com/svalbard/press/Site/Register 

Pressekontakter:

Anne Kristin Hjukse, Statsministerens kontor, Anne-Kristin.Hjukse@smk.dep.no, 99 21 46 10

Heidi Eriksen Riise, Landbruks- og matdepartementet, Heidi-Eriksen.Riise@lmd.dep.no, 97 51 72 27