Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Regjeringen støtter opp om matforsyninger i Syria

Regjeringen gir elleve millioner kroner gjennom Norges Røde Kors og Syria Røde Halvmåne til raske matvareleveranser når og hvis lokale våpenhviler tillater det. Det er et akutt behov for matvarehjelp og annen humanitær bistand spesielt i områder som har vært beleiret i mange måneder.

Regjeringen gir elleve millioner kroner gjennom Norges Røde Kors og Syria Røde Halvmåne til raske matvareleveranser når og hvis lokale våpenhviler tillater det. Det er et akutt behov for matvarehjelp og annen humanitær bistand spesielt i områder som har vært beleiret i mange måneder. 

Over ni millioner mennesker trenger humanitær hjelp i Syria, i tillegg til 2,5 millioner syrere som har flyktet til nabolandene.

- Norge har vært raskt ute med å støtte matvareleveranser til syrere som kan få tilgang til nødhjelp etter måneder med beleiring. Samtidig er vi dypt bekymret for de 3,5 millioner menneskene i Syria som fremdeles er avskåret fra regelmessig humanitær hjelp. Det er nærmest umulig å komme frem med medisinsk hjelp til opposisjonskontrollerte områder i sentrale deler av landet. Bevisst tilbakeholdelse av mat og medisiner kan utgjøre en krigsforbrytelse og er fullstendig uakseptabelt, sier utenriksminister Børge Brende.

Yves Daccord, Åsne Havnelid og Børge Brende.
Generaldirektør i ICRC, Yves Daccord, generalsekretær i Norges Røde Kors, Åsne Havnelid og utenriksminister Børge Brende. (Foto: Ragna Marie Fjeld, UD)

Utenriksministeren diskuterte humanitær tilgang med generaldirektøren for Den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), Yves Daccord, og generalsekretær i Norges Røde Kors, Åsne Havnelid, i et møte i Oslo i dag. ICRC er en av Norges viktigste partnere i det humanitære arbeidet globalt. I dag er Syria den største enkeltstående operasjonen til ICRC, der de i hovedsak jobber med vann og matvareforsyning til sivile i samarbeid med Syria Røde Halvmåne. Et stort antall frivillige har meldt seg til aktiv tjeneste for Syria Røde Halvmåne. Den dårlige sikkerhetssituasjonen gjør arbeidet svært krevende. Syria Røde Halvmåne har mistet 35 frivillige siden konflikten startet og mange flere er blitt skadet, angrepet og truet.

- Jeg er imponert over det arbeidet ICRC og Syria Røde Halvmåne gjør under svært krevende og vanskelige forhold. De største heltene i Syria er alle de frivillige som hver dag tar en stor risiko for å hjelpe sine nødlidende medmennesker, sier utenriksministeren.

Norge har støttet ICRC med 94 millioner kroner siden konflikten startet. I tillegg gir Norge støtte til Syria Røde Halvmåne, gjennom Norges Røde Kors. Siden konflikten startet har Norge bidratt med mer enn 1,3 milliarder kroner til humanitær innsats i Syria og nabolandene. I 2014 har Norge bevilget 460 millioner kroner og er den sjette største humanitære giveren på verdensbasis til Syria.

Til toppen