Historisk arkiv

Til kamp mot negativ sosial kontroll

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

- Vi skal vise utsatt ungdom at det er hjelp å få, og bidra til å senke terskelen for å ta kontakt med noen som kan hjelpe, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

I dag slipper han en ny film i den pågående kampanjen mot tvang og negativ sosial kontroll. Den første filmen som ble lansert 3. april har hittil hatt over 160 000 visninger på Snapchat. Den nye filmen er rettet mot unge som står i fare for å bli etterlatt i utlandet.

 Filmene lanseres på Facebook, Instagram og Snapchat. Kampanjefilmene leder til nettsiden dittegetvalg.no, som forteller hvem man kan kontakte dersom man er bekymret på egne eller andres vegne. 

Regjeringen vil forsterke innsatsen mot tvang og negativ sosial kontroll, og sørge for at alle barn og unge får leve frie liv. Vi gjennomfører handlingsplanen "Retten til å bestemme over eget liv" som inneholder en rekke konkrete tiltak både for å forebygge tvang og negativ sosial kontroll, og å sikre bedre hjelp til dem som utsettes for dette. 

- Å bli etterlatt i utlandet kan være svært belastende for de det gjelder. Samtidig er det bedre å forebygge enn å reparere. Derfor er det riktig å styrke innsatsen før unge blir sendt ut av Norge, sier IMDis direktør Libe Rieber-Mohn.

Kan endre regelverket

Det framgår av regjeringserklæringen at regjeringen vil forsterke arbeidet for å forhindre at barn blir sendt utenlands mot sin vilje, blant annet ved å holde tilbake pass eller nekte passutstedelse. 

- Vi må veilede foreldrene slik at de forstår og respekterer norske lover, normer og verdier, blant annet knyttet til barns rettigheter. Regjeringen sørger derfor for at flere får tilbud om foreldreveiledning, slik at de er bedre rustet til å håndtere utfordringer, sier Jan Tore Sanner. 

Retningslinjene for etterlatte barn i utlandet er under revidering. Det skal også etableres rutiner for informasjon og varsling mellom offentlige etater i denne typen saker. Enkeltsaker om etterlatte barn og unge skal gjennomgås for å få mer kunnskap om hvordan hjelpeapparatet møter unge mennesker og hva som kan forbedres. Samtidig vurderer regjeringen også om barnevernloven kan forbedres for sikre at vi tar bedre vare på barn som er etterlatt i utlandet.  

Bakgrunn

Regjeringens kampanje mot negativ sosial kontroll er rettet mot ungdom i alderen 15–20 år og spres i sosiale medier. I løpet av våren slippes det tre filmer om negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og faren for å bli etterlatt i utlandet. Det er integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) som har ansvaret for utformingen av kampanjen.

Norge har integreringsrådgivere ved fire ambassader som håndterer saker hvor personer er ufrivillig etterlatt i utlandet, står i fare for tvangsekteskap mv. Antall saker med etterlate personer som integreringsrådgiverne har meldt i 2017:

  • Nairobi: 37 saker
  • Amman: 14 saker
  • Islamabad: 8 saker
  • Ankara: 12 saker