Historisk arkiv

Tildelingsplan for klimakvoter godkjent av ESA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Den norske tildelingsplanen for klimakvoter er godkjent av EFTAs overvåkingsorgan ESA. Planen bygger på endringene i klimakvoteloven som ble vedtatt av Stortinget i februar. ESAs godkjennelse betyr at ESA ikke lenger mener at kvotesystemet bryter med kvotedirektivet og statsstøtteregelverket i EØS.

- Det er bra at kvotesystemet er på plass. Nå kan norske bedrifter tjene penger på å redusere sine klimagassutslipp. Kvotesystemet er et sentralt klimapolitisk virkemiddel, og bidrar vesentlig til at Norge vil oppfylle utslippsforpliktelsen under Kyotoprotokollen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. 

ESAs godkjennelse av tildelingsplanen er en forutsetning for at det skal kunne overføres norske kvoter til EU-land. Statens forurensningstilsyn (SFT) kan nå fatte vedtak om tildeling av kvoter til norske landbaserte virksomheter. Disse vedtakene må godkjennes av ESA, noe som vil kunne finne sted i løpet av en måneds tid, før kvotene for 2008 og 2009 vil bli delt ut.

Den samlede kvotemengden i det norske kvotesystemet skal ligge minst 20 prosent lavere enn 2005-utslippene fra de kvotepliktige virksomhetene. Dette gir en samlet kvotemengde i det norske kvotesystemet på om lag 14 millioner tonn per år. De kvotepliktige virksomhetenes rapporterte utslipp i 2005 var til sammenligning på om lag 18 millioner tonn.

Regjeringen legger opp til å selge snaut halvparten av kvotene. Eksisterende landbasert virksomhet vil få tildelt kvoter basert på sine historiske utslipp i perioden 1998-2001, men de kan få en økning hvis de har hatt vesentlige utvidelser i perioden 1.1.2002 til 28.3.2008. Om lag ti virksomheter vil kunne få tildelt til sammen cirka 450 000 flere kvoter per år på grunn av utvidet kapasitet.

Bedrifter som ble etablert etter 2001, og som har fått særskilt tillatelse til kvotepliktige utslipp før den norske tildelingsplanen ble notifisert 28. mars 2008, vil få tildelt kvoter vederlagsfritt på grunnlag av sine utslipp i årene 2002-2007. Bedrifter som har fått særskilt tillatelse til kvotepliktige utslipp, men som ikke har hatt utslipp i minst ett kalenderår i denne perioden, vil få tildelt kvoter basert på normer. I forhold til klimakvoteloven av 1. juli 2007 vil trolig ytterligere ti bedrifter få til sammen 560 000 kvoter vederlagsfritt per år.

Det blir satt av en kvotereserve på 4,2 millioner tonn til høyeffektive kraftvarmeverk som realiseres i perioden 2008-2012. Kraftvarmeverk må søke Statens forurensningstilsyn om å få tildelt vederlagsfrie kvoter fra reserven. Det er ikke satt av en kvotereserve til andre virksomheter enn høyeffektive kraftvarmeverk.

Regjeringen har fastsatt regler som fordeler adgangen til bruk av kvoter fra de prosjektbaserte mekanismene for bedriftene innenfor det europeiske kvotesystemet. De norske kvotepliktige virksomhetene har adgang til å levere slike kvoter i et omfang som tilsvarer 13 prosent av virksomhetens kvotepliktige utslipp. Retten til å levere kvoter fra de prosjektbaserte mekanismene kan spares i kvoteperioden

Lovendringen fører til at et tjuetalls virksomheter kan søke om ny tildeling av klimakvoter.

Søknad om vederlagsfrie kvoter for perioden 2008-2012 skal sendes SFT senest innen 6. mars 2009 for at virksomheten skal komme i betraktning ved tildeling av kvoter for perioden 2008-2012. SFT vil på grunnlag av søknadene fatte nye eller endrede vedtak om tildeling av kvoter til de virksomhetene som berøres av endringene. De virksomhetene som søkte om tildeling i oktober 2007, og som ikke har hatt vesentlige utvidelser i perioden 1.1.2002-28.3.2008, behøver ikke å søke om ny tildeling.

Etter at de endelige tildelingsvedtakene er fattet, anslagsvis i månedsskiftet mars/april, vil SFT lage en samlet oppsummering av tildelingen til hver enkelt installasjon. ESA må godkjenne denne tildelingen før kvotene kan utstedes i det norske kvoteregisteret. Utdeling for 2008 og 2009 vil skje så snart dette er klart.

Her kan du finner du den norske allokeringsplanen (NAP), og mer generell informasjon om kvotesystemet finner du på sidene til Klima- og forurensingsdirektoratet