Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Filippinene: Tredje runde i fredsforhandlingene

- Jeg vil gratulere den filippinske regjeringen og kommunistbevegelsen NDFP med å ha gjennomført en konstruktiv tredje runde i fredsforhandlingene. Begge sider viser fortsatt en sterk vilje til å finne en løsning på konflikten. Jeg er glad for at partene er enige om å møtes igjen i april i Oslo til en ny forhandlingsrunde, sier utenriksminister Børge Brende.

Forhandlingspanelene under avslutningsseremonien 25. januar. Foto: Roald Underdal, Ambassaden i Roma
Forhandlingspanelene under avslutningsseremonien 25. januar. Foto: Roald Underdal, Ambassaden i Roma

Tredje forhandlingsrunde mellom mellom den filippinske regjeringen og kommunistbevegelsen NDFP pågikk i perioden 19.-25. januar. Partene oppnådde fremdrift på det viktige agendapunktet sosiale og økonomiske reformer.

De har blitt enige om å akselerere forhandlingene ved å nedsette team på Filippinene som skal jobbe videre med omstridte punkter mellom forhandlingsrundene. De har også signert retningslinjer for arbeidet i Joint Monitoring Committee, et fellesorgan som overvåker overholdelsen av avtalen som ble inngått i 1998 om menneskerettigheter og internasjonal humanitærrett.

De unilaterale våpenhvilene som partene annonserte i august 2016 holder fremdeles. Partene er enige om å arbeide for en bilateral våpenhvile som vil erstatte de unilaterale. Partene er også enige om å fortsette diskusjonen om amnesti og løslatelse av politiske fanger.

Fjerde forhandlingsrunde vil finne sted i Oslo i begynnelsen av april. Norge har vært tilrettelegger for fredsprosessen siden 2001.

***

Se også fellesuttalese etter forhandlingene.

Til toppen