Treningen må være trygg

Det er mange i Norge som driver med idrett, og som har trening som en viktig del av hverdagen. I perioden vi har vært inne i, har det vært ekstra viktig å komme seg ut og være aktiv. Vi vet at mange har savnet å bruke kroppen og treffe treningsvenner og lagkompiser.

Derfor er det også mange som har ventet på retningslinjer for når de kan begynne å trene og konkurrere som vanlig igjen.

Vi må holde på korona-trening en stund til. Treningen og konkurransene blir ikke helt som før, men med den nye veilederen forsøker vi å gjøre det så enkelt som mulig å trene trygt.

I dag har Helsedirektoratet og FHI kommet med smittevernveileder for breddeidretten. Veilederen er overordnet. Det er opp til det enkelte særforbund å lage sine egne veiledere.

Kort oppsummert: Arrangementer med inntil 50 personer er på visse vilkår tillatt. Arrangementer kan for eksempel være kamper, cuper, stevner, treningsleir og liknende hvor man kan holde én meter avstand.

Det er et vilkår med ansvarlig arrangør, og arrangøren skal blant annet sørge for at avstandskrav og hygienetiltak overholdes. Arrangøren skal ha oversikt over hvem som er tilstede for å sikre en rask smittesporing.

Organisert trening er ikke arrangement i denne sammenhengen.

For alle andre samlinger i grupper, for eksempel organiserte treninger, anbefales det samling av maksimalt 20 personer i en gruppe og avstand på minst en meter.

Helsedirektoratet vil gå nærmere inn på innholdet i smittevernveilederen.

Norges idrettsforbund har nå møter med særforbundene om å utarbeide råd og anbefalinger tilpasset de spesifikke idrettsgrenene og aktivitetene.

Idrettslaget eller foreningen er ansvarlig for at aktiviteter gjennomføres på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Alle har ansvar for å følge de anbefalte smitteverntiltakene under covid-19-utbruddet.

Torsdag i forrige uke gav regjeringen klarsignal til at toppfotballen umiddelbart kan starte trening. Seriespill kan, slik det nå ser ut, starte fra 16. juni.

Begge deler må skje i samsvar med retningslinjene fra Norges Fotballforbund som er utarbeidet i forståelse med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Retningslinjene gjelder både for kvinne- og herrefotballen.

Jeg vil imidlertid presisere at det er Norges Fotballforbund som har utarbeidet retningslinjene og som er ansvarlig for å følge opp disse.

Derfor er det Fotballforbundet som avgjør om og når den enkelte serie og klubb kan starte opp trening og kampaktivitet.

For seriespill må vi også gjøre noen forskriftsendringer. 

*****

Det går mot lengre og lysere dager, og med det kommer lysten til å tenke på sommerferien. Bobilsalg og -leie har skutt i været, og Finn.no melder om dobbelt så mange søk på leie av hytter i Norge, som på samme tidspunkt i fjor.

Vi har tidligere signalisert at dette tegner til å bli en sommer for Norgesferie. På torsdag i forrige uke varslet vi at Helsedirektoratet og FHI skal utarbeide nye fritidsreiseråd. Disse kommer på fredag.

De nye rådene vil gjøre det lettere å planlegge ferien på en smittevernfaglig trygg måte, enten den blir tilbrakt i hus, hytte, båt, bobil, telt eller campingvogn.

*****

Til slutt vil jeg komme med en liten påminnelse til dem som har sluttet å ringe fastlegen sin.

Mange fastleger opplever at pasienter som trenger oppfølging, lar være å ta kontakt og bestille time.

Det er viktig at pasienter med kroniske lidelser og langvarige helseplager opprettholder den faste kontakten med legen som kjenner dem.  

Det er viktig at pasienter tar kontakt med fastlegen når de føler seg dårlige, eller har mistanke om at noe er galt.

Så ta kontakt med fastlegen slik du pleier – om tingene du pleier.