Colombia: Enighet om spesialtribunal og å sluttføre forhandlingene i løpet av seks måneder

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Det er svært positivt at den colombianske regjeringen og opprørsgruppen Farc-EP er enige om en tidsplan for å avslutte fredsforhandlingene, samt å opprette et spesialtribunal for de som står bak de groveste forbrytelsene i en av verdens eldste væpnede konflikter, sier utenriksminister Børge Brende.

Norge har vært tilrettelegger for forhandlingene som har ført fram til enigheten, som ble presentert i Havanna natt til i dag.

- Partene har med denne avtalen kommet et stort skritt nærmere en endelig fredsløsning. Å komme frem til en balansert løsning som ivaretar ofrenes rettigheter har vært svært krevende, sier Brende.

Avtalen, som ble presentert av president Santos og Farcs øverste leder Timoleon Jimenez i Havanna natt til torsdag norsk tid, skal ivareta ofrenes rett til sannhet og rettferdighet. Partene har det siste året mottatt en rekke ofre for konflikten ved forhandlingsbordet i Havanna. Det er historisk at ofre deltar direkte i fredsforhandlinger. I juni i år ble partene enige om en sannhetskommisjon som skal tre i kraft etter at en fredsavtale er undertegnet.

Fredsprosessen startet formelt i Oslo i oktober 2012. Partene er så langt enige om delavtaler på tre av fem forhandlingsområder. I tillegg ble partene i juli enige om tiltak for nedtrapping av konflikten og akselerasjon av forhandlinger om gjenstående tema.

Den væpnede konflikten i Colombia har pågått i over 50 år med alvorlige humanitære konsekvenser og lidelser for sivilbefolkningen. Flere hundre tusen er drept som følge av konflikten og over seks millioner er drevet på flukt. Norge og Cuba tilrettelegger forhandlingene mellom den colombianske regjeringen og geriljaen Farc-EP.